Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1834293 www.bgdnes.bg

Маркиньос: Мъчно ми е за ЦСКА

Маркош Антонио Малашиас Жуниор-Маркиньос е роден на 30 април 1982 г. За последно игра в китайския „Чангчун“, преди да подпише договор със столичния "Локомотив". Със своите 5 години, 2 месеца и 24 дни стаж в "А"група той попада в Топ 5 на най-дълго задържалите се бразилци у нас. Има 132 мача и 32 гола в елита с екипите на ЦСКА и "Беласица". Маркиньос си вади български паспорт, за да играе за националния ни тим, където записва няколко мача. 

- Марки, кога да очакваме дебюта ви за "Локомотив"?
- Вече подписах официално договор за година и половина. Изчакваме да пристигне жълтата ми карта. Истината е, че се нуждая от още малко тренировки, за да вляза във форма. Още не съм готов 100%. 
- Изненадахте ли се, когато треньорът Емил Велев ви се обади?
- Не очаквах да получа такова предложение, тъй като никога преди това не съм разговарял с никой от "Локомотив" (Сф). Вече си бях заминал. Имах и билет за Бразилия, но се върнах от Рим. 
- Защо избрахте да се върнете тук, вместо да играете в родината си?
- Все пак тук съм в Европа и ще ми е много по-лесно да си намеря след това отбор на Запад. Въпреки че съм на 30 години, все още имам амбицията да поиграя и в още по-силно първенство. Освен това за момента парите не са толкова важни за мен, иначе щях да си остана в Китай. 
- Семейството ви как се чувства в България?
- Съпругата ми Кармен и дъщеря ми Габриеле са много доволни, че отново ще живеем в България. В момента те са в Бразилия, но скоро ще си дойдат при мен. 
- "Локомотив" е в труден период и ще се бори за оцеляване в "А" група. Това не ви ли притеснява?
- Не се плаша от това. Само с 1-2 победи може да се отлепим от опасната зона. Треньорът ни е много добър и съм сигурен, че ще останем в елита. Не мисля, че "Локомотив" може да изпадне. 
- Разговаряхте ли с вашия сънародник Евертон Джилио Том, който също е в отбора?
- Да, и той като мен е ново попълнение в "Надежда". Радвам се, че има и друг бразилец, така ще ми е по-лесно. Аз познавам голяма част от новите си съотборници. В ЦСКА съм бил с Румен Трифонов, Александър Бранеков и Митко  Илиев. Освен това съм играл срещу доста от останалите момчета. 
- "Локомотив" ще играе за купата срещу бившия ви клуб ЦСКА. Мотивиран ли сте да се докажете?
- Не мисля, че мога да доказвам нещо на публиката на ЦСКА или пък на треньорите в клуба. Ако взема участие в този мач, ще искам да покажа моята игра. Естествено, срещата е специална за мен. Аз не крия, че обичам ЦСКА. Имам много приятели в отбора, но преди всичко съм професионалист и сега ще дам всичко за "Локомотив".
- Обиден ли сте, че не ви върнаха на "Армията"?
- Трудно ми е да кажа обиден, но определено ми е мъчно. Отборът ми липсва. Чаках много време да получа някакъв отговор от "Армията", до последно се надявах. За съжаление не се получи нищо. 
- Защо не се стигна до сделка?
- Доколкото разбрах аз, треньорът Миодраг Йешич не ме е искал. Не мога да кажа дали ще си отиде, но ЦСКА не играе добре. Бях на мача с "Литекс" и това, което видях, не ми хареса. 
- Имаше ли вариант да заиграете в "Славия"?
- Разговарях с президента на отбора Венци Стефанов, но не се стигна до трансфер. Не е вярно, че съм имал високи финансови претенции. На този етап искам само да играя, заплатата е без значение. 
- Спомняте ли си дебюта в "А" група?
- Трябва да помисля...
- С "Беласица" срещу "Нафтекс" през 2006 година.
- Да, да. Завършихме 0:0. 
- Знаете ли, че сега отборът от Петрич играе по селските групи?
- Запознат съм.
- Общували ли сте с бившия си шеф Костадин Хаджииванов, който е издирван от Интерпол за черно тото?
- Той ми се обаждаше по едно време, още когато бях в ЦСКА. Оттогава не съм го чувал. Не знам дали е имало уредени мачове, докато бях в "Беласица", но аз не съм участвал в такива. Когато отидох там, никой не говореше с мен, защото не разбирах български език. 
- Очаквате ли отново да попаднете в националния отбор на България?
- Силно се надявам. Ако Любослав Пенев ме повика, винаги ще отида с голямо удоволствие. За последно говорих с него по време на приятелския мач с Украйна миналата година. 
- Изненадахте ли се, когато Лотар Матеус за първи път ви повика в тима?
- Тогава не бях изненадан, защото предварително бяхме говорили с него. Беше ми нужно единствено време, за да си извадя български паспорт. 
- Можете ли да пеете българския химн?
- Истината е, че не си спомням нищо от текста. Ако ми се наложи, бъдете сигурни, че ще го науча перфектно.
- Хареса ли ви животът в Китай?
- Футболът да, но животът определено не ми допадна. Затова си тръгнах. В града, където живеех, нямаше къде да се излезе, нямаше дори мол. Освен това нямах право да карам кола, защото чужденците трябва да стоят там поне 5 години, за да имат право на шофьорска книжка. В същото време е почти невъзможно един чужденец да си хване такси. 
- Храната как беше?
- С храненето ми беше най-тежко. Така и не свикнах. Един месец бях само на ориз с бъркани яйца и отслабнах с 5 килограма. 
- Научихте ли нещо на китайски език?
- Езикът е много труден и нищо не разбирах. Все пак научих основните думи като "здравей", "благодаря", "ляво", "дясно".
- Играхте ли срещу големите звезди в китайския шампионат - Дрогба и Анелка?
- Имах два мача срещу техния отбор, но се изправих само срещу Анелка. За купата Дрогба още не беше влязъл във форма, а за шампионатния двубой бе контузен. Иначе с Анелка се запознах на първия мач и го питах: "Как си?". Когато се видяхме отново, си поговорихме повече в тунела на стадиона. 
- Може ли да се направи сравнение между заплатите в Китай и у нас?
- Няма място за сравнение. Там става въпрос за много пари. Повярвайте ми. 
- Ще гледаш ли на живо световното първенство в родината ти догодина?
- Планирам да се прибера и да изгледам поне 2-3 мача. Надявам се Бразилия отново да стане световен шампион, макар че ще бъде трудно. Тимът ще играе под огромно напрежение, тъй като е домакин. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама