Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1841541 www.bgdnes.bg

Мария Гроздева зове: Да връщаме медалите

"Да вземем да последваме примера на Валентин Йорданов и да върнем и ние златните си олимпийски медали в МОК", възнегодува шампионката от Сидни 2000 и Атина 2004 Мария Гроздева.
Така една от звездите на родната спортна стрелба опита да защити борбата срещу идеята на МОК да извади този спорт от програмата за лятната олимпиада през 2020 година. Шампионът от Атланта 1996 и настоящ президент на федерацията ни по борба Йорданов вече върна титлата си в централата в Нион.
Петима олимпийски шампиони в други спортове изявиха подкрепата си за борбата и осъдиха проекторешението на МОК. Мария Гроздева, Таня Богомилова, Таню Киряков, Даниел Петров, Петър Лесов и генсекът на БФ Борба Валентин Савов взеха отношение по наболелия проблем и подписаха нарочен документ.
Таню Киряков, шампион от Сеул 1988 и Сидни 2000, съзря конспирация с цел печалба на пари зад предложението на МОК. "Това решение на МОК е продиктувано от финикийски знаци и корупция. Писна ми някой да прави пари на гърба на спортистите. Ако ще влизат спортове като бейзбола в игрите, да си направим направо друг МОК. Бях песимист за борбата, но след последните новини вече може да се каже, че съм оптимистУ, заяви той.
"Останах учуден, когато разбрах, че искат да махнат борбата. Не знам кои болни мозъци са измислили това. Всичко е пародия. Събрахме се заедно да се видим, да поприказваме, борбата че няма да я махнат, няма да я махнат", шеговито сподели Даниел Петров, шампион от Атланта 1996.
"Отначало не повярвах. Според мен МОК вече е усетил грешката си. Целият свят се надигна. МОК трябва да си вземе поука. Убедена съм 100 на 100, че борбата ще остане в олимпийската програма", каза "Златната рибка" от Сеул 1988 Таня Богомилова по въпроса.
Междувременно стана ясно, че Асоциацията на българските спортни журналисти ще направи декларация с протест към решението, която ще държи да бъде изпратена лично на шефа на МОК Жак Рох.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама