Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1855554 www.bgdnes.bg

Шампиони на бунт

Масов бунт срещу липсата на държавни премии за успехи от големи първенства се надига в Спортната палата. Федерациите са възмутени от бездействието на новия спортен министър Петър Стойчев и неговия предшественик Свилен Нейков, които не са разписали традиционната инструкция за стимулиране на медалисти от световни и европейски шампионати.
"Това е несериозно отношение - коментира ситуацията шефът на федерацията по вдигане на тежести Неделчо Колев. - Още днес (б.а. - вчера) ще потропаме на вратата на Петър Стойчев. Човекът е плувец и активен спортист, но какво ли разбира от канцеларска работа? Без подобен документ за стимулиране на медалистите щангистите ще спрат да тренират. Добре че още не знаят за тази ситуация. Ще им повлияе отрицателно."
Според миналогодишната наредба, чийто срок изтече на 31 декември 2012 г., държавни премии се получават от 1-во до 6-о място на европейско първенство и от 1-во до 8-о на световно. Подобни постижения вече записаха атлетите Тезджан Наимова (титла), Ивет Лалова (4-а) и Венелина Венева (6-а), както и биатлонистът Красимир Анев (бронзово отличие). До късно снощи борците имаха осигурени два медала от европейското първенство. Все още не е ясно дали призьорите ще получат някакви пари за своите успехи. Още преди две седмици лекоатлетите скочиха срещу неуредицата. Сега към тях се присъединиха и биатлонистите.
"Много сме притеснени - коментира председателят на федерацията по биатлон Екатерина Дафовска. - Отделно от липсата на бонуси ни отрязаха от парите в бюджета на федерацията. Предполагам, че ще приемат премиите. Никога не сме оставяли без награди, макар че много често се бавят."
От министерството на спорта не пожелаха да коментират проблема, защото Петър Стойчев подготвя посещението си в Грузия, където ще бъде гост на Европейското първенство по борба.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама