Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1869205 www.bgdnes.bg

Бившият национал Тодор Янчев: На Дания им липсва един Бербатов

Тодор Янчев е първият български футболист, играл в елитната дивизия на Дания. През сезон 2006/2007 той облича фланелката на ФК "Рандерс", където изиграва 38 мача и вкарва 5 гола. До днес в датската Суперлига са се състезавали само той и Дормушали Саидхожда. Янчев е преминал още през отборите на "Нефтохимик", "Трабзонспор", "Калитеа", ЦСКА, а в момента е в "Славия". Бившият капитан на "червените" сподели впечатленията си от датския футбол преди решителния сблъсък на националите в Копенхаген. Тошко Янчев е обличал фланелката на представителния ни тим 32 пъти, има и 2 попадения.

- Тошко, каква е разликата между българското и датското първенство?
- Шампионатът е доста различен. В датската Суперлига има 12 отбора, които играят по три пъти един срещу друг през сезона. Изпадащите клубове са два. От следващия сезон и нашето първенство ще се провежда по подобна схема и смятам, че така е правилно. При по-малко отбори се концентрират по-силни футболисти в шампионата.
- Футболът им май не е от най-техничните?
- Играят типично по скандинавски, донякъде се доближава до англичаните. Играта е много здрава, но не и груба. Повечето футболисти са изключително мощни и на терена се получават здрави единоборства. В първите няколко мача, докато още опознавах стила им на игра, бях доста изненадан. Там реферите подминават остри влизания, за които у нас се свирят задължителни нарушения. Но бързо свикнах и не мога да кажа, че ми е било трудно.
- Има ли интерес към мачовете в Дания?
- Да. Хората се интересуват от този спорт, независимо за кой отбор става въпрос. Аз бях в сравнително малък град. Стадионът ни имаше капацитет от 15 хиляди души и на всички домакинства се пълнеше до краен предел. Отделно си има и сектор за гости, който също никога не стои празен. Истината е, че датчаните много обичат футбола. Навсякъде се продават фланелки на националния отбор. Затова и по улиците може да видите много хора, които ходят с екип на "червения динамит".
- На какво ниво са по отношение на бази и стадиони?
- Тук можем само да им завиждаме. Стадионите са малки, но кокетни. Имат изключителни бази и терени, при това не само за първите отбори, а и за детско-юношеските школи. У нас дори така наречените грандове не могат да се похвалят с такива условия. Много има да се учим от датчаните.
- Какво беше отношението към вас като българин?
- Бях първият българин в тяхната лига и предизвиквах голям интерес. В моя отбор завързах приятелства с всички. Най-известното име беше това на бившия им национал Стиг Тьофтинг-Булдога. Никой от Дания не ме е търсил по повод предстоящата квалификация.
- Как се разделихте с "Рандерс"?
- След като тръгнах оттам, нашият спортен директор ми каза, че от всички играчи, пристигали от балканските страни, аз съм се представил най-добре. Това ме поласка. Като цяло се радвам, че попих опит в тази страна. Прекарах една чудесна година и изобщо не съжалявам за престоя си там. Моят договор беше за 1 плюс 2 години и след края на сезона имах право да избирам дали да остана, или да си тръгна. Тогава ми се обадиха от ЦСКА и отидох на "Армията", където станах шампион.
- Кое ще бъде най-опасното оръжие на датчаните в днешния мач?

- Без в състава им да блестят някакви суперфутболисти, те са добър отбор. Нямат си Бербатов, какъвто ние имахме, но пък колективът е най-силната им страна. Освен това няма как тази убедителна победа в Чехия да не им вдъхне допълнителна увереност.
- Отсъствието на голямата звезда на датчаните Никлас Бендтнер може ли да ни радва?
- Да, със сигурност това е добре за нас.
- Червеният картон на Бандаловски ли ни лиши от успех в първата среща?
- Прекалено рано останахме с човек по-малко. При толкова равностойни отбори това веднага оказва влияние на представянето. Всички предварителни замисли и тактики на треньора отиват на вятъра. След такъв червен картон двубоят придобива съвсем друг оттенък.
- Изненада ли ви резултатът 0:3 насред Чехия?
- Лично мен - доста. Все пак очаквах много повече от чехите. Явно и те изживяват някаква сериозна криза. С оглед на резултатите Дания се очертава като основния ни конкурент в битката за второто място. Но нека да не гледаме в паницата на другите отбори.
- Фантастика ли е да мечтаем за лидерска позиция в групата? Все пак сме само на точка зад Италия?
- Ние, българите, малко се подценяваме винаги. Но и много лесно се възгордяваме. Вярвам, че при Любо Пенев сме здраво стъпили на земята. Той знае как да мотивира и как да настрои отбора.
- Негова ли е заслугата за този прогрес на националния тим?
- Няма как да е иначе! Винаги когато един отбор играе добре, треньорът носи основната заслуга. Той е най-важният човек. И обратното - при провал си носи отговорността. Любо е врял и кипял във футбола. Бил е при толкова много добри специалисти и е взел най-доброто от всеки един. А и като футболист беше изключителен професионалист. Затова методите му работят успешно.
- Някои омаловажават успеха с 6:0 над Малта.
- Такава победа повдига настроението. Да вкараш 6 гола, независимо на кой съперник, е добре за самочувствието. А и виждаме малтийците колко трудно губеха мачовете си до момента. Успехът е още по-ценен, тъй като дойде при изключително много негативи - празен стадион, заснежен терен, силен вятър. Техният треньор Пиетро Гедин каза нещо много правилно. Самите ние не осъзнаваме колко сме силни в момента. 
- Вие сте легенда на ЦСКА. Тежко ли ви бе да си тръгнете от "Армията"?
- Това ми е болна тема. Нека да не говорим за ЦСКА.
- Все пак при Радуканов отборът се посъживи?
- Не искам да коментирам!
- Как се работи с Вили Вуцов в "Славия"?
- Много съм доволен от престоя си в "Славия" до момента. Обстановката е спокойна, с Вили се работи много добре. Тази година клубът чества 100-годишнина и целите са ни да гоним победата във всеки мач. Виждате, че след първите три пролетни кръга сме сред отборите, събрали най-много точки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама