Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1929204 www.bgdnes.bg

Къде бият съдите? В Пернишко...

Няма Шампионска лига, няма Лига Европа. За хората от пернишките села най-важен е мачът, който се играе на тяхното проядено от къртичини игрище. Футболната среща на местния селски отбор е събитието на седмицата. Тук не се играе за пари, защото е заложено нещо много по-важно - честта на всички. Бой и скандали има почти във всеки кръг.
"Понякога става много страшно, защото няма кой да ни защити", разказва реферът Тони Кирилов. Той е страничен съдия на мача "Големи връх" - (Долна Секирна) - "Спортист" (Драгичево). Недоволни от отсъжданията на съдийската тройка футболисти на домакините ги нападат още на терена. След края на мача заграждат колата на реферите и не ги пускат да си тръгнат.


"На тези мачове не пази полиция и ние сме любимите мишени на всички. Ругаят ни, обиждат ни, скачат на бой. Обикновено има един човек, който се води охрана, но какво може да направи той срещу десетки разгневени мъже? В Секирна по принцип се играе много грубо. По едно време на мача със "Спортист" домакините поискаха дузпа за игра с ръка. Нарушението беше извън наказателното поле. Главният съдия даде фаул и тогава го нападнаха. Блъскаха го, ритаха го удряха го. Той не посмя да изгони побойниците с червени картони. Ако го беше направил, щеше да стане още по-страшно и можеше направо да ни линчуват. Принудени сме да търпим страшни унижения. Правим го, защото въпреки всичко обичаме футбола. Явно трябва да минем през всичко това и да оцелеем."
Според президента на "Големи връх" Тони Савов съдиите не са били удряни. "Не сме ги пипнали с пръст - категоричен е Савов. - Наказанията срещу футболния отбор са наказание за цялото село, защото хората тук много обичат футбола."
Едно е сигурно - няма нито един рефер от пернишката зонална група, който да не е бил нападан от футболисти и екзалтирани фенове.
Често за да оцелеят, бягат от игрището още по екип. В истински сървайвър за арбитрите се превръща мач между "Спортист" (Драгичево) и "Струма" (Кралев Дол) преди няколко години.
"Удряха ме в главата, ритаха ме в корема", разказва след срещата уплашеният съдия Мартин Никифоров. Повод за побоя е отменен гол на домакините в 85-ата минута. Двама от играчите на "Спортист" започват да млатят Никифоров където сварят. Идват хора от публиката и те също започват да бият рефера. За щастие тогава има полиция и ченгета отърват арбитъра и неговите помощници. След това с кола ги ескортират извън селото.
Въпреки всичко кандидати да свирят мачове в пернишката зонална група не липсват. "Не е задължително да си луд, за да вършиш тази работа, но помага", шегуват се пернишките съдии.

Смърт в
Холандия

Холандски съдия, който беше пребит от футболисти на юношески мач, почина от нараняванията си на 3 декември 2012 г. Ричард Нойвенхуйзен (41 г.) колабира и е откаран в болница няколко часа след като е бит от футболистите на амстердамския "Ниув Слотен".

Трима играчи на възраст между 15 и 16 години са арестувани във връзка с инцидента.
"Потресаващо е, че подобно нещо може да се случи на спортен терен в Холандия" обяви министърът на спорта Едит Схиперс пред националната телевизия NOS.

Реклама

 

Тони Шапрон
нокаутиран

Френският рефер Тони Шапрон бе нокаутиран в мач от френската първа дивизия през 2007 година. Той бе ударен от халфа на "Лион" Ким Калстрьом в дербито със "Сент Етиен". Същата година

Шапрон стана международен съдия.
Той е добре познат и в нашата страна. Шапрон ръководи срещата България - Дания през есента на 2012 г. Реферът не се поколеба да изгони Иван Бандаловски за грубо нарушение. Мачът завърши 1:1.


Изгониха "Бока
Хуниорс" от стадиона

На мачовете в Южна Америка понякога става много горещо.
На аржентинския гранд "Бока Хуниорс" беше забранено да домакинства на стадиона си "Ла Бомбонера" в международни срещи през 2008 г.

Санкцията бе заради инцидент на мача с "Крузейро" от Копа Либертадорес. Хвърлен от трибуните предмет разби главата на страничния рефер Пабло Фандино. Той напусна терена, а главният арбитър прекрати мача.


Реклама
Реклама
Реклама
Реклама