Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1958456 www.bgdnes.bg

Лита, вдовицата на Гунди: Ако прекръстят стадиона, ще ги прокълна

Добромир ДОБРЕВ

Семейните албуми със снимки на Георги Аспарухов са изпразнени. Това призна вдовицата на футболиста - Величка Маркова. "Останах без снимки на Георги. През годините всичките ги раздадох на журналисти и никой не ми ги върна. Даже виждам, че се появяват наши архивни снимки по Фейсбук, а аз самата ги нямам. Готова съм дори да си платя, за да ми ги извадят и да ги имам отново", сподели Величка пред "България Днес". На 4 май се навършват 70 години от рождението на великия Георги Аспарухов.
Лита, както всички я наричат, коментира и наболялата тема с новия стадион на "Левски", чийто строеж вече започна. Тя  нападна управата на "Герена" за идеята съоръжението да се прекръсти.
"Когато научих, че може да сменят името "Георги Аспарухов", направо полудях. Цяла нощ не успях да спя. Утре може фирма "Рога и копита" да даде парите, така ли ще кръстят стадиона? Най-малкото Георги не заслужава такова отношение. Казах си наум, че ако сменят името, ще ги прокълна. От самото начало започнаха да увъртат - комплексът ще се казва така, а пък стадионът иначе", гневи се вдовицата на Гунди.

Величка смята, че дербито "Левски" - ЦСКА вече е изгубило от блясъка си.
"Дори да не станем шампиони тази година, важното е, че бихме ЦСКА. Аз по принцип това дерби не го гледам, защото все пък съм човек на възраст и трябва да си пазя нервите. А и не им вярвам много на сегашните играчи. Любимият ми футболист в "Левски" след Гунди беше Божидар Искренов-Гибона", признава жената на Аспарухов.
Най-ярко си спомня емблематичната победа със 7:2 във вечното дерби през 1968 година. Първоначално не искала да ходи на стадиона, защото "сините" били в много лоша форма и имала лошо предчувствие. Но Георги й се помолил по телефона да го подкрепи от трибуните и тя размислила. Вечерта след мача отишли на гости. Гунди бил много жаден и домакините му направили солидна доза айран. Чак към 12 часа в полунощ футболистът осъзнал, че отборът е постигнал нещо историческо и възкликнал: "Ама ние наистина ли ги бихме 7:2!". Самият Гунди бележи хеттрик в този паметен двубой.


Тъстът не го искал

Георги се запознава със съпругата си Величка в залата. Когато са 16-годишни, двамата тренират заедно волейбол в "Левски". Засичат се за около половин година, което било напълно достатъчно, за да събере съдбите им. Той прави първата крачка към красивата Лита. Гунди бил само с два месеца по-голям от нея.  
В началото на връзката им нейните родители не го приемали, защото бил спортист. Семейството на Величка Маркова било патриархално - бащата бил главен архитект на републиката и директор на Института за паметници на културата. Дори проектирал хотел "Тримонциум" в Пловдив. Впоследствие го обикнали като свой син.


Предложил брак със сълзи

Сватбата на двамата влюбени се провежда през 1963 г. в Пловдив още докато Гунди е войник там. Ситуацията тогава е сложна. Някой му казва, че старите футболисти в "Левски" не го искат обратно. Аспарухов решава, че при това положение е по-добре да остане в местния "Ботев" (Пд). Казва на любимата си, че ще остане под тепетата само ако се оженят там.
Предложил й, плачейки. На сватбата отборът на "Ботев" подарява на младоженците луксозна спалня. Младото семейство обаче живее само два месеца в Пловдив. След като се върнали в София, Гунди изпратил до пловдивския отбор парите за спалнята по пощата. Искал да му е чиста работата.




Разбрал за Андрей
по телефона


Един от най-хубавите мигове в краткия живот на Гунди е, когато научава, че ще става баща. Прекрасната вест разбира по телефона на стадиона. Андрей се ражда 2 години след сватбата. Георги и Лита умишлено не бързали, защото по това време и двамата следвали - тя английска филология, той за учител по физическо. Мечтата му била да работят заедно в едно училище.
Младият татко имал ангажимента всеки ден да води и да прибира Андрейчо от детската градина. Той написал на кутия от бонбони какви са задълженията му вкъщи. Останалите били да пуска прахосмукачката и да изхвърля боклука.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама