Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1966549 www.bgdnes.bg

Шефът на атлетиката Добри Карамаринов: Клубовете са в колапс

Огнян ГЕОРГИЕВ
Президентът на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов алармира, че клубовете в най-масовия спорт са в колапс. Проучване на "България Днес" показа, че основна причина за това е липсата на финансиране от министерството на спорта и тоталната безотговорност към спортната база.

"От наша страна подписахме договор за финансиране, който принципно не ни устройва, но го направихме, за да може клубовете да получат пари за летния сезон - обясни ситуацията Добри Карамаринов. - Чакаме министър Петър Стойчев също да го подпише. Остават още месец и половина до края на летния сезон, а клубовете не са получили една стотинка от началото на годината. В момента те оцеляват под екзистенц-минимума."

Най-тежко е положението на столичните клубове, които няма къде да тренират. Стадион "Васил Левски" е единственото място, където може да се провежда подготовка. Съоръжението ще бъде затворено заради концерта на ДБон ДжоувиУ. Отделно от "Национална спортна база" (НСБ) са поискали убийствен наем за провеждане на състезанията.

Реклама


"Ще преместим състезанията на стадиона в Правец - обясни Добри Карамаринов. - Всяка година плащаме наем за стадион "Васил Левски", където се провеждат тренировките на всички атлети от София и от други градове. Отдавна трябваше да направят реконструкция на съоръжението. Вече линиите на пистата не се виждат. По същия начин в зала "Фестивална" 45 години никой не направи нищо и видяхте какво се случи. Накрая я затвориха. Стадион "Васил Левски" върви по същия път."
От министерството на спорта уточниха, че предстои подписване на договора за финансиране на леката атлетика веднага след празниците. По отношение на проблемите със стадион "Васил Левски" въпросът беше препратен към търговското дружество "Национална спорта база", което е под шапката на спортното ведомство. НСБ също не работеше по празниците, но вестник "България Днес" поема ангажимент да пише непрекъснато за проблема до неговото пълно изясняване!

 

Треньорът на ЦСКА Димчо Ников: Абсолютна безизходица


Димчо Ников е главен треньор на клуба по лека атлетика ЦСКА.
- Г-н Ников, какво е състоянието на лекоатлетическите съоръжения на стадион "Васил Левски"?
- Трябваше още преди две години да бъде освежен. Пистата беше направена преди 10 години. Имаше лек ремонт през 2007-а и оттогава нищо. Ръководството на стадиона се интересува само от приходите. Ето сега затварят пистата за две седмици заради концерта на ДБон ДжоувиУ. Къде да тренираме? На нашия стадион "Българска армия" има два реда реклами. Единият е забит с пирони директно върху коридорите. На стадионите на "Левски" и на "Славия" пистите изчезнаха. На "Раковски" пожарникарите си правят учения. Намираме се в абсолютна безизходица.
- Как се оправяте без финансиране?
- Обикновено по това време на годината идват първите пари. Проблемът е, че състезанията през тази година ще бъдат в провинцията. Зимата имахме 11 ходения в други градове, което беше огромен разход. Още не знаем колко пари ще ни бъдат преведени, за да си правим сметка за летните състезания. Вероятно със софийските клубове ще се кооперираме и ще вземаме автобус сутринта и вечер ще се връщаме.
 

В "Левски":
Отчаяни сме


Другият голям столичен клуб - "Левски", откъдето тръгна за големия спорт Ивет Лалова, също се чуди как да оцелее и къде да води своите деца да тренират.
"Преди тренирахме на "Герена" на закритата писта, но след като бутнаха сектор "А", положението ни стана отчайващо - разказа ръководителят на леката атлетика в "Левски" Йордан Цанков-Ришо. - На стадион "Васил Левски" няма съблекални, а тоалетните ни все са заключени. Момичетата трябва да се преобличат по съблекалните. Едно време траповете за дълъг скок се прекопаваха и поливаха всяка сутрин. Сега е пълна кочина. Сами трябва да си копаем. Ето сега затварят стадиона заради концерт. Чувам, че след това щели да правят и ремонт. Ние къде да отидем? От НСА ни казват, че може да дойдат 4-5 човека, ами останалите 40 какво да правят?"
Според Цанков подобна трагедия в българския спорт никога не е имало.
"Анархията е пълна - добави шефът на атлетиката в "Левски". - Сега трябва да мислим някакви първобитни работи в Парка на свободата. Останахме една шепа тъпанари, които един ден ще се откажем и ще започнем да караме таксита. И след 10 години няма да остане никой, който да се занимава със спорт. Когато отново ни потърсят, я сме живи, я не."
Напук на мизерията в леката атлетика Ивет Лалова започна сезона на открито с победа. Тя спечели спринта на 100 м на турнира "Сейко" в Токио с време 11,46 сек.
 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама