Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1971946 www.bgdnes.bg

Стенли приключи с футбола

Бившият капитан на националния ни отбор и "Астън Вила" Стилиян Петров официално прекрати футболната си кариера. Вчера той направи специално обръщение, публикувано в интернет страницата на английския клуб. Българинът, който повече от година се бори с остра форма на левкемия, успокои, че най-тежката част от лечението му вече е преминала. Бащата на играча - Альоша Славчев, коментира пред "България Днес", че Стенли сам е направил избора да спре окончателно с футбола и да наблегне на възстановяването си от болестта.
"Той сам си е взел това решение. Да, разговаряли сме с него по този въпрос. Знаех за решението му да прекрати кариерата си. Не мога да кажа дали ще играе в благотворителния мач за него в края на май", каза таткото на Стенли. Той самият все още не знае дали синът му ще продължи да се занимава с футбол и след края на кариерата си. Ето и цялото изявление на Стилиян:
"Никога не съм бил човек, който прави големи изявления. Аз само съм си вършил работата и оставам благодарен на моите съотборници, на всички невероятни хора около мен и най-вече на фантастичното ми семейство. Те ме подкрепяха силно, когато имах най-голяма нужда през изминалата година. До съпругата ми Паулина и моите синове Кристиан и Стилиян - обичам ви много и аз винаги ще ви подкрепям и обичам постоянно. Също така до моята майка и баща, до брат ми и майката на Паулина и до най-близките ми хора през това време - вие знаете кои сте и ви обичам всички. Всеки ден благодаря на Бог, че ми даде възможност да продължа да бъда със семейството си.
Футболът е другата ми голяма любов в живота и с голяма болка в сърцето трябва да ви съобщя, че прекратявам футболната си кариера. Емоциите са твърде големи наистина, но помощта на семейството ми, приятелите и големите хора, които са около мен и ме подкрепят, ще направи оттеглянето ми от футбола по-лесно за мен.
Аз съм готов да прегърна новите предизвикателства, които ще направят този процес по-лесен за мен. Откакто бях диагностициран с остра левкемия през март 2012 година, трябваше да разбера и оценя начина, по който това заболяване влияе на живота на толкова много хора. Аз мога да помогна и искам да помогна за създаването на фондация, която да спомогне за решаването на въпросите на хората, които са диагностицирани с това заболяване. Надявам се това да направи разликата. Това ще бъде моето ново предизвикателство. Ще работя с целия си ентусиазъм и енергия за преодоляването на всяко едно предизвикателство.
Спомням си, когато бях млад играч на ЦСКА, всичко, от което се интересувах, бе добрият живот. "Селтик" дойде за мен и аз се преместих в Глазгоу, в друга държава, в нов свят. Не говорех езика и мислех, че това никога не може да се случи за мен. Не познавах никой.
За щастие срещнах хората, които ми помогнаха да превърна живота си в това, което е в момента. Имах големи съотборници, които ми показаха правилния начин, по който аз трябваше да вървя, ако исках да бъда сериозен професионалист и да се състезавам на високо ниво. Оценявам възможността да работя с тях на това ниво на професионализъм, защото това ме направи един от тях. В "Селтик" и "Астън Вила" бях привилегирован да живея живот на високо ниво, да играя играта, която обичам, да бъда подкрепян от най-страстните фенове.


Тогава се случи нещо лудо. Нещо, за което си мислех, че е само настинка, се превърна в нещо много по-сериозно, което промени живота ми. Изиграх 90 минути за "Вила" срещу "Арсенал" на "Емирейтс" и се чувствах уморен, не бях на себе си. Но мислех, че не е нищо сериозно. Диагнозата на д-р Ричард Ловъл беше пълен шок.
Около 7600 хора във Великобритания всяка година са диагностицирани с левкемия и около 2300 с остра левкемия. Успях бързо да взема решение и започнах веднага лечение. Нуждаех се от него. Моята левкемия сега е в ремисия и приключих с интензивното лечение. Отсега нататък ще съм на по-леко лечение, което е две години на хапчета. Чувствам се късметлия. Но не всеки има този късмет.
Затова трябва да благодаря на професор Дейвид Линч от Университетската болница в Лондон и на всички сестри и целия персонал в това страхотно здравно заведение. Също така съм благодарен на професор Чарли Крадък, Сандийп Награ и на всички сестри и целия персонал в Университетската болница в Бирмингам и болницата "Куин Елизабет".
За живота ми във футбола винаги ще съм невероятно благодарен. За възможността, която това лудо събитие ми даде, също съм някак странно благодарен. Лудото нещо трогна хората и аз искам да опитам да превърна това в нещо позитивно. Това е най-голямото предизвикателство в живота ми.
Искам да благодаря на феновете на "Астън Вила", на президента Ранди Лернер, изпълнителния директор Пол Фолкнър и мениджъра Пол Ламбърт. Също на феновете на "Селтик", на българските фенове и на всички фенове по света, които ми помогнаха през изминалата година с невероятните си жестове на подкрепа с лични трогателни съобщения. Бих искал също да благодаря на всички мениджъри, с които съм работил, и всички съотборници, с които съм играл. Обичах да играя футбол с всички вас и винаги ще останете в сърцето ми. Благодаря и на агентите, които ме представяха. Продължавам напред с живота си и се вълнувам. Има дълбока радост в сърцето ми заради това, което всички вие споделихте с мен. Чувствам се специален. Още е така. И винаги ще бъде."


Извежда "Вила"
за последно


Стилиян Петров ще изведе за последен път "Астън Вила" като капитан утре. Той ще предвожда своите съотборници и семействата им в традиционната почетна обиколка за края на сезона. Тя ще се състои след края на последния домакински мач на бирмингамци с "Челси".
Легендата на "Астън Вила" Стан Колимор коментира новината за отказването на българина.
"Нашият капитан, Стилиян Петров, ти си гордостта на един велик клуб и на своето семейство. Продължавай борбата, всички сме зад теб", написа той.
Капитанът на "Манчестър Сити" Винсент Компани също изрази съжаление, след като научи.
"Желая на Стилиян Петров всичко най-добро в новата му част от живота - написа той в Туитър. - Тъжно е да видиш как един великолепен капитан и велик човек се отказва в разцвета си". Бившият футболист на "Болтън" Фабрис Муамба се изказа изключително ласкаво за българина.
"Петров е джентълмен - на терена и извън него - написа той. - Аз говоря от опит. Бог да благослови него и цялото му семейство."
Бившият английски национал и създател на фондация, която събира средства за борбата с рака - Джеф Томас, заяви, че Стилиян заслужава доживотна работа в "Астън Вила".


19 май - ден за Стан

Феновете на "Астън Вила" обявиха 19 май за ден на Стилиян Петров. Тогава отборът играе последен мач за сезона като гост на "Уигън". Очаква се българинът да бъде на стадион "Джей Джей Би".
Запалянковците избраха деня неслучайно - 19 е номерът на капитана на "Астън Вила". И във всеки домакински мач в 19-ата минута стадионът става с аплодисменти за борещия се с левкемията Петров.
Освен това фенклубът на "Астън Вила" ще организира турнир от отбори по 5 човека в подкрепа на Стилиян и борбата с левкемията като цяло. Турнирът ще се играе през уикенда 11-12 май. Събраните пари от състезанието ще отидат към организация, бореща се с тази болест.
По примера на номера на фланелката на Петров цената за вход на играч ще бъде 19 паунда, а мачовете ще продължават 19 минути. Тимът, който събере най-много пари, ще получи тениска с автограф от самия българин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама