Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1972512 www.bgdnes.bg

Отсвириха 65 години ЦСКА

Алексей Гилтяй

Футболистите на ЦСКА бойкотираха тържеството, посветено на 65-годишнината на "червените". В Деня на победата "армейците" отпразнуваха повече от скромно празника си, като на церемонията присъстваха едва 20-ина ветерани. Футболистите от първия отбор безгрижно се разхождаха из алеите на "Армията", като видимо не им пукаше, че славният някога клуб празнува 65 години. Капитанът Иван Бандаловски паркира луксозното си "Ауди" пред стадиона точно преди началото на церемонията, но също не си направи труда да участва в тържеството. Камерунецът Нджонго Присо и мадагаскарецът Абел Анисе също изглеждаха крайно незаинтересовани от церемонията във ВИП залата на "Армията".
"Бяха поканени, но явно такова им е възпитанието", възмути се изпълнителният директор Венци Живков, който се кълнеше в светло бъдеще за ЦСКА със собствениците от  "Титан". На празненството все пак дойдоха треньорът Милен Радуканов, директорите Емил Костадинов, Аспарух Никодимов, Георги Илиев, шефът на школата Аспарух Никодимов и легендарният вратар Джони Велинов. Появи се и бившият национален селекционер Пламен Марков, треньорът на България до 17 г. Методи Деянов и Радослав Здравков. Очаквано собственикът Димитър Борисов не благоволи да почете годишнината. 


ЦСКА реши да покани всички ветерани чрез... съобщение в официалния си сайт. Нищо че едва ли ползват интернет на стари години. Тези, които случайно разбраха, изпиха по едно от предлаганите евтини уискита и си тръгнаха.
На тържеството бяха показани първата и последната шампионска титла на ЦСКА. Най-много овации обраха малките шампиони на "червените", които показаха наскоро спечелените трофеи "Гунди" и "Иван Славков". И двете купи дойдоха след сладки победи над вечния съперник "Левски". "Винаги ще ги бием", обещаха малките "армейци" под бурните овации на гостите на церемонията. А президентът Димитър Пенев в типичния си стил коментира: ДИмат топки, имат крака, глава. Няма терени? Има парк, има тротоари. За тях няма оправдание". 
  "ЦСКА е като птицата феникс, никога не ще умре", обяви в емоционалното си слово Александър Манов, който отговаря за 1054-те купи в музея на "червените". Овации обра и фенът в инвалидна количка Лъчо, който има запазено място на пистата на "Армията" и пътува до София за всеки мач на любимия си ЦСКА.
Очаквано на празненството не присъстваха едни от най-големите играчи на ЦСКА като Христо Стоичков, Любослав Пенев и Стойчо Младенов. И тримата са в обтегнати отношения със собствениците от "Титан".
"Ние ги бяхме поканили, но явно имат някаква причина да отсъстват. Аз на тяхно място бих дошъл", коментира Венци Живков.


Голмайстор №1 в историята:
Не ни броят за живи!

Голмайстор №1 в историята на ЦСКА и "А" група Петър Жеков не е получил покана за тържеството на "армейците".
"Как да ида, като никой не ме е канил? - заяви Жеков пред "България Днес". - И мен, и Якимов, и много други. Това е, защото говорим срещу тях. Сигурно някой щеше да умре, ако ни бяха поканили. Но така ще е с това управление, скоро и калъфки няма да взимаме. Как Пената ще ме кани, той не знае таблицата за умножение. Докато той и останалите са там, няма да стъпя на "Армията". Още по-хубаво, че не са ме поканили, защото така или иначе нямаше да отида. Тези само обещават и лъжат хората."

Реклама

 

Ветеран от 1948 година
търси пари за лекарства

Един от четиримата живи от първия отбор на ЦСКА от 1948 г. - Асен Рангелов, беше важна част от тържеството на "армейците". 87-годишният ветеран разряза тортата по случай 65-годишнината и дръпна кратко слово.
"Едно време нямахме екипи, обувки - разказа бате Асен. - Стадион "Юнак" се пръскаше с вода преди мачовете, а после минаваше валяк. И играхме за без пари. Призовавам ръководството да спре да купува чужденци, а да играем само с българи."
На тръгване Рангелов сподели, че Димитър Пенев не е поканил него, както и редица други ветерани. "Ако можеше поне да даде някой лев за лекарства, нямаше да е лошо..." - каза ветеранът.


Пената: Няма да сменяме името

Президентът на ЦСКА Димитър Пенев разсмя всички с речта си по случай годишнината на ЦСКА.
"Един отбор като ЦСКА с 31 титли цял свят, цяла Европа го знае - заяви Пенев. - Поздравявам легендите и ръководството - в годините имаше генерали, полковници, стотици са. Бяхме ЦСКА, ЦДНА, "Септемврийско знаме", "Червено знаме", "Средец". И да не забравяме, че сега сме между "Средец" и ЦСКА София, ако върнем колелото назад. Искам да кажа, че от страна на треньори, ръководство на никой не му минава през главата, че ще бъде друго име. "

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама