Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1995450 www.bgdnes.bg

Уникален финал на първенството - Левски би Лудогорец с автогол

Левски постигна първа победа над Лудогорец в историята, но го направи в най-добрия момент – пряката битка за титлата! „Сините“ биха с 1:0 с гол в добавеното време на дербито, за да излязат начело в класирането на А група, с два кръга преди неговия край.

Левски вече има 67 точки, Лудогорец е с 66.

„Сините“ имат сигурни три точки от предстоящия си мач с Етър, както и двубой със Славия. Все още настоящите шампиони от Лудогорец имат за съперници в последните два кръга Ботев Пловдив и Монтана.

Реклама

Левски имаше три загуби в предишните си три срещи с Лудогорец, но сега до голяма степен реши първенството, и си "заплю" 27-та титла с решаващ успех.

Дербито се превърна бързо в изключително груб мач, изпъстрен с много картони. Георги Йорданов се опитваше да овладее ситуацията на терена, като санкционираше често играчите, но въпреки това те рядко се възпираха да се ритат един друг.

Футболните качества на срещата логично не бяха в изобилие, както и головите ситуации пред двамата вратари. Все пак, Лудогорец бе видимо по-идейният от двата състава, и само късметът на няколко пъти помогна на „синята“ защита при пробивите през центъра. Домакините залагаха най-вече на игра по фланговете, но освен Рене Михелич, и Гари Родригес, и Жоао Силва бяха много пасивни.

Още в първите минути от мача Лудогорец на три пъти имаше отлични възможности за директен обстрел на вратата, от преки свободни удари, но на три пъти играчите на Ивайло Петев не се възползваха добре от шанса.

В 36-та минута Пламен Илиев парира една много добра атака на Безяк, при която нападателят на Лудогорец се контузи лошо, и бе заменен принудително, и веднага откаран в болница.

След подновяването на играта през второто полувреме, отново гостите имаха страхотна възможност, при един пробив на Кешада отдясно. Той влезе в наказателното поле, шутира мощно, но Пламен Илиев спаси вратата си още веднъж.

Реклама

На два пъти в следващите минути първо Жоао Силва, а след това и Стефан Велев опитаха удари с глава към вратата на Владислав Стоянов, но в аут. Междувременно, Рене Михелич бе фаулиран много неприятно от Козмин Моци, и също напусна принудително терена.

Николай Митов извърши смените си до 70-та минута, като пусна и Базил де Карвальо, и Влади Гаджев, като извади защитника Нуно Пинто за Гаджев, и хвърли всичко напред.

В 73-та минута Лудогорец пак пропусна голяма възможност, Кишада се измъкна зад гърба на защитата на „сините“, влезе в наказателното поле, опита удар, след като финтира Мюлдер. Милиев подложи крак, и отклони топката в тялото на Пламен Илиев, което елиминира страхотната опасност.

В 85-та минута картоните натежаха за Лудогорец, Любимир Гулдан получи втори жълт картон за фаул срещу Рамос, и бе изгонен. Оттам до края, Левски използва открилия се шанс, и натисна.

След две възможности за „сините“ обаче, Иван Стоянов пропусна да реши мача в полза на гостите, в първата минута от продължението. Стоянов излезе срещу Илиев, но вратарят отново бе перфектен.

Във втората минута от продължението, при един далечен удар на Станислав Ангелов, от 25 метра, топката се отклони в крака на Мичел Бургзорг, и влетя във вратата на Лудогорец, за 1:0. „Синята“ еуфория прекъсна за две-три минути играта, преди двата отбора да успеят да доиграят оставащите две минути от продължението. В тях обаче Лудогорец не можа да се отърси от шока, и Левски дочака последния съдийски сигнал, за да се изкачи на върха!

Реклама
Реклама
Реклама