Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2023657 www.bgdnes.bg

За 15 млн. лв. БФС продаде "А" група

Българският футболен съюз продаде телевизионните права на "А" група за почти 15 милиона лева. Сделката е за три сезона, което значи, че клубовете ще си разделят около 5 млн. лева на първенство. Най-големите печеливши от сделката ще са грандовете ЦСКА и "Левски", тъй като техните мачове се излъчват във всеки един кръг. Точната сума, която фирмата "Футбол Про Медиа" ще плати, е 14 милиона и 700 хиляди. В цената влизат и мачовете за Купата на България. Добрата новина за клубовете и феновете бе оповестена от президента на БФС Борислав Михайлов на вчерашния Изпълком. Така в следващите три години няма да има драми с телевизионните права, а клубовете ще получат значително повече средства.
Завишената сума идва благодарение на повечето мачове, които отборите ще изиграят. Както вече стана ясно, първенството ще е от 14 тима, които ще изиграят общо 38 кръга. Отборите ще се срещнат по два пъти на сезон както досега, след което първенството се разделя на първа и втора седмица. По-предно класиралите се ще играят плейофи за шампионска титла и евротурнири, а останалите ще се борят за оцеляване. Така дербито ЦСКА и "Левски" ще се играе четири пъти в рамките на първенството, стига двете команди да не са под чертата.
В края на първенството отново ще изпаднат четири отбора, а на тяхно място влизат два, като по този начин ще се постигне целта "А" група да е от 12 отбора от сезон 2014/2015 г.  
Новият шампионат стартира на 20 юли, а всички отбори получиха лиценз.
"Идеята за по-ранен старт на първенството е на Наско Сираков. Радвам се, че я осъществихме - заяви президентът на БФС Борислав Михайлов. - Така ще могат да се играят повече мачове през лятото. Първият полусезон ще приключи на 15 декември, а вторият ще стартира отново в последната седмица на февруари. Очаква се първенството да приключи на 15 май, но дано се класираме за световното в Бразилия, че да завърши "А" група по-рано. Изпълнихме обещанията си за намаляване на групата. Абсолютно навреме обявяваме кога ще започне новият шампионат, въпреки че имаше неоснователни критики по този въпрос. Щом всички са получили лиценз, не е колегиално да коментирам кои отбори са имали проблем."
Друго важно решение, което БФС взе, е задължителното условие всеки отбор от "Б" група да използва четирима играчи под 21 години във всеки мач. "До момента в "Б" група имаше минимум от двама футболисти до 21 години, които да бъдат използвани от клубовете в мачовете. Вече трябва да бъдат използвани трима, които да играят по минимум 45 минути, а един - пълни 90", гласи текстът на решението на футболния съюз. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама