Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/2096607 www.bgdnes.bg

10 млн. лв. гълта антидопинг лаборатория

Огнян ГЕОРГИЕВ

Близо 10 млн. лв. гълта Националният антидопингов център за по-малко от три години. Въпреки това супермодерният център продължава да функционира по същия начин както преди модернизацията. Причината е, че все още няма акредитация от Световната антидопингова агенция, с който ще може официално да проверява проби на най-високо ниво.
Най-скъпо струва специализираната техника, с която се хващат забранените вещества. Тя е излязла между 5 и 6 млн. лв. Допълнително за реконструкция на сградата бяха хвърлени около 3,1 млн. лв. Годишният бюджет на антидопинговия център е близо 900 000 лв.


"През април пристигна последната апаратура, която ни е необходима - разказа изпълнителният директор на антидопинговия център д-р Виолета Заркова. - Има само още един апарат, който чакаме през тази година, но подлежи на дискусия дали да го закупим. В този вид сме напълно готови. Очаква се оптимистично до една година, максимум до две да получим акредитация от Световната антидопингова агенция."
Огромната инвестиция не само че не се изплаща, но изненадващо от Министерството на младежта и спорта (ММС) планират жестоки съкращения на персонала. В момента работата в Антидопинговия център се обслужва от 19 човека. Според новия устройствен правилник на ММС, който трябва да бъде приет от Министерския съвет, от 1 юли на работа ще останат 12 служители. Не е ясно кой ще работи на скъпоструващата апаратура.
"Това се дискутира и не знам какво ще се случи - коментира ситуацията Виолета Заркова. - Планират се 48% съкращения."
Само за миналата година са били направени и обработени 780 допинг теста. Заловените български спортисти с положителни проби през този период са 14. От началото на 2013-а са хванати четирима състезатели от Националния антидопингов център. Те са борци и са получили наказания от 3 месеца до 1 година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама