Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8397442 www.bgdnes.bg

"Лудогорец" шампион за девети път

Крайният вариант е Първа лига да завърши с класирането към момента


"Лудогорец" е новият-стар шампион на България. Към момента всички реалистични варианти за завършването на сезона в Първа лига категорично сочат едно - титлата е за "орлите".
"Крайният вариант е първенството да завърши при сегашното класиране - коментира пред "България Днес" вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев. - Има шансове да се възприеме и идеята да се доиграят само последните два кръга от редовния сезон. На този етап е много трудно да се правят каквито и да било прогнози заради извънредното положение в страната и епидемията от коронавирус. Няма как да знаем колко време ще бъде необходимо за да се излезе от тази безпрецедентна криза и отново да се играе футбол. Ситуацията е динамична и ще се решава тогава, когато имаме сигурност."


Но най-сигурното нещо в момента изглежда, че "Лудогорец" ще запази титлата си. "Орлите" са начело в класирането с 55 точки. Вторият "Локомотив" (Пловдив) изостава с девет. Шампионите имат и мач по-малко от преследвача си. Това означава, че "Лудогорец" със сигурност запазва титлата, както при вариант със спиране на първенството и запазване на подреждането, такова, каквото е в момента, така и при ситуация с доиграване на мачовете от редовнния сезон.
Големият проблем е, че клубовете ще загубят много пари в случай, че броят на мачовете бъде намален или първенството спре дотук. Сумите от телевизионни права няма как да бъдат платени при положение, че срещите се отменят. Това изправя много отбори в ситуация да се борят за оцеляването си.
"Поддържаме контакт с клубовете, търсим мнението им - коментира изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. Обсъжда се и дали следващия сезон да има смяна на формата с нови два отбора в Първа лига. Лошото е, че има клубове, които са на ръба на фалита и може да не издържат. Проблемите са много и търсим решения за да помогнем. За жалост БФС не разполага с пари, които да дава. Всичко зависи от това как ще се развие кризата с разпространението на коронавирус в България и света."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама