Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9999016 www.bgdnes.bg

Боксьорът Даниел Асенов: Отивам за титла в Токио

Психиката ми е по-калена, казва 24-годишният боец

С годините умората се натрупа

Конкуренцията е ясна

Даниел Асенов (52 кг) е най-успешният български боксьор в последните години. Той спечели две европейски титли за мъже (2015 и 2017), а сега ще участва за втори път на олимпийски игри. 24-годишният боец от Кукорево, Ямболско, е единственият наш представител при мъжете в бокса, но е твърдо решен да блесне в Япония.

- Даниеле, преди пет години в Рио бяхте само на 19. Сега вече сте доста по-опитен. Как се чувствате преди заминаването за олимпиадата?
- Подготвяме се. Намирам се в страхотна форма. Малко остана до началото. Готов съм и ще покажа здрави битки. С пет години съм по-опитен. Ще демонстрирам съвсем различна игра, за да излизам от всеки мач победител.
- Какво успяхте да надградите за този период?
- Като техника и издръжливост със сигурност съм по-добре. Главната роля ще играе психиката. А тя стана по-калена. Това е най-важното, защото има много бачкане и трениране. Опитвам се да не се разсейвам. Когато покажа самообладание и покажа, че съм здрав физически и психически, няма как да се разконцентрираш.
- Имахте общо шест европейски титли в различните възрасти, но през последните година и половина се получи колебание в играта ви, включително и на квалификацията в Лондон. На какво го отдавате?
- След като загубих европейската си титла, може би това отне от моето самочувствие, което влагах на тренировки, а и в мачовете. От много години насам не се бяхме спирали. Аз съм единственият в тази категория. Участвах на всички важни състезания. Дори на републикански първенства. С годините умората се натрупа. Сега покрай пандемията си починах. Мисля, че ще съм в страхотна форма. Както бях и през последните 7-8 години.
- От много малък започнахте да носите сериозна тежест. Всички очакваха от вас да се връщате със злато от големи първенства. Имаше ли момент, в който се запитахте: Защо всички очакват само от мен?
- Очакват го, защото имам подобен характер. Показвам го не само по-време на тренировки, но и в мачовете. Аз съм човек, който може да се пребори за всичко. Дали за победа, или за нещо от живота. Свикнал съм да печеля. Не само треньорите, но и всички хора, които ме познават, са наясно, че ще дам максимума, за да сбъдна всяка своя мечта и да взема това, което искам.
- Променихте ли нещо по отношение на подхода към голямо първенство като диета и психическа настройка?
- Абсолютно всичко е коренно различно. Да се надявам този манталитет, върху който работя, да ми носи успех.
- Ще бъдете единственият боксьор при мъжете на олимпиадата. Как ще ви се отрази. В Рио бяхте двама със Симеон Чамов?
- Няма да ми е комфортно, защото друго си е, когато знаеш, че има още един от твоите колеги. Подкрепяме се взаимно. Съвсем различно е. Сега вниманието на всички ще бъде буквално към мен. Това ме кара леко да се замислям. Но вече съм израснал като боксьор и психически. Това няма да е фактор.
- Каква е вашата цел? Играете мач за мач, за медал или за титла?
- Отивам със сигурност за титла. Много сме си говорили с психолога Иван Иванов. Нашият масажист Георги Иванов всеки ден, като идвам на тренировка и види, че съм изморен и скапан, ме закача и ми казва да се усмихна. Казва ми, че моята цел е олимпийското злато. Знае, че го мога. Всички вярват в мен. Не само треньорите, семейството, но и аз. Конкуренцията е ясна. Има я във всеки спорт. Познавам съперниците много добре. Губил съм от някои. Много от тях съм побеждавал. С тренировките, които правим в момента, и психическата основа, която е заздравяла, това ще е печелившата стратегия.
- Освен вас кои са основните фаворити за титлата? Имате ли да връщате на вашия стар познайник - узбекът Шахобидин Зойров, който ви победи на световното?
- На никого нямам нищо да връщам. Искам да се докажа като боксьор и мисля, че ще успея. Не съм агресивен и не изпитвам лоши чувства към никой. Знам, че мога да победя всеки и ще успея.
- Ще има ли изненади по отношение на вашия стил. Обикновено сте доста агресивен на ринга?
- Ще има. Както знаете, за да изиграеш пет мача и да станеш олимпийски шампион, не може само бой, бой, бой. Трябва малко гъвкавост и да се пазиш за следващия мач. Зависи от съперника и как тръгне срещата.
- Преди 33 години вашият първи треньор Димитър Мутафов изпраща Ивайло Маринов на олимпиадата в Сеул. Сега получихте ли някакъв по-ценен съвет от него? И със самия Ивайло Маринов чували ли сте се скоро?
- Виждали сме се с Маринов, но никога не сме имали възможност да си говорим за бокс. Не обичам много да приказвам за спорт. Всичко, което правя, се вижда. Моят личен треньор ме напътства не само в бокса, но и в живота. Като всеки нормален човек и за мен има изпитания. Страшно много ми помага. Много съм му благодарен.
- Дълги години нямахте конкуренция в България. Сега Хавиер Ибанес и боксьорът в тежка категория Йордан Ернандес тренират с вас и вашия треньор Жоел Арате. Колко ценни са тези спаринги и колко по-различно е в сравнение с преди пет години?
- Най-важното е да имаш добри спаринг боксьори. Благодарение на Хавиер и Ясен Радев влизам в една доста добра форма. Помагат страшно много. Всеки ден играя с тях. Има разнообразие. Това е тласъкът към олимпийското злато. Няма друг път. Благодаря на треньорите Александър Александров, Валентин Поптолев, Жоел Арате, президента на федерацията по бокс г-н Красимир Инински, доктора, психолога, масажиста. Да се надявам да станем не само шампиони в спорта и живота.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама