Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/13806843 www.bgdnes.bg

При желание може: Градът чудо Ерзин е цял след земетресението

Цял и непокътнат остава турски град в близост до епицентъра на земетресенията от 26 февруари.
Ерзин, населено място с 41 хиляди жители през последните две седмици става "звезда в короната" на Турция. Доскоро непознат на никого, Ерзин се коментира в медиите като пример за качествено строителство, акуратен контрол и в резултат - устойчиви сгради. Кметът Йоккеш Елмасоолу обяснява как трусовете от 7.8 и 7.6 по Рихтер не са успели да съборят нито една сграда.
"Незаконното строителство в нашата община е нещо нечувано. След като се сдобият с разрешение да издигнат определена постройка, фирмите или частните бригади трябва да работят акуратно, контролът в общината е изключително професионален. При икономия от материали, на обектите просто не се издават разрешение за ползване" - разкрива мистерията Елмасоолу, цитиран от в. "Джумхурийет"

За сравнение, съседният град Нурдаъ е почти изцяло разрушен. Йоккеш Елмасоолу идва на власт през 2019 г. Той е издигнат от опозиционната Републиканска народна партия. Следва да се отбележи, че предишният кмет Касъм Шимшек от Ердогановата Партия на справедливостта и развитието също е спазвал стриктно правилата за строителство. За сравнение, масово в ердоганистките местни управи, контролът е занижаван или въобще не е прилаган. При управлението на Партията на справедливостта и развитието максималната височина на жилищните сгради от 20 на 37 етажа. В Ерзин всички постройки са не по-високи от 5 етажа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама