Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/13815350 www.bgdnes.bg

Байдън пред Зеленски: Украинците ни припомниха ценността на демокрацията

Украинците и тяхната съпротива ни припомниха ценността на демокрацията! Ние я бяхме забравили!

Тези силни думи изрича американският президент Джо Байдън на среща с Володимир Зеленски по време на напълно неочаквано посещение в Киев на 20 февруари.
Изненадващата визита е предшествана от пълна тайнственост и всеобщо очакване, че американският президент ще пътува до Полша, а не до Украйна. Такава информация бе разпространена от всички информационни агенции, а Белият дом на няколко пъти натърти, че за момента държавният глава не вижда нужда да посети воюващата страна. Признаци, че в Киев се очакват важни гости, се появяват сутринта в понеделник. От заранта централната гара на Киев е обградена от полицейски и военни кордони, редовните курсове до нея са отменени, а в целия периметър не може да прехвръкне и пиле. Първите слухове са, че в столицата ще дойде Кристалина Георгиева. Няколко часа по-късно външният министър Дмитро Кулеба обявява, че отлага планираното си посещение в Брюксел, защото в Киев ще дойдат дългоочаквани гости. Вместо Георгиева пристига Джо Байдън. Историческата новина първо е анонсирана от самия Володимир Зеленски със снимка в телеграм. На фотографията той се ръкува с американския гост в кабинета си на ул. "Банкова". Под фотоса има кратичко съобщение: "Джо Байдън, приветствам ви в Киев! Вашето посещение е огромен жест на поддръжка към всички украинци!".

На срещата между двамата президенти Джо Байдън обявява допълнителна военна помощ от страна на САЩ и нови санкции срещу Русия по случай първата годишнина от войната. Те ще бъдат приети в четвъртък или в петък. Поанта в посланието на Байдън е: "Путин поведе завоевателна война, мислейки, че Украйна е беззащитна, а Западът - разединен. Той вече губи войната". 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама