Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/13842727 www.bgdnes.bg

Призрачна победа и ядрен шантаж. Прогнозите са за ТРИ сценария на фронта за следващите 12 месец

Една година чукна горещата фаза на войната в Украйна, а краят й е все така далечен и призрачен.

Големият конфликт, избухнал в 5 сутринта на 24.02.2022 г., към момента е в застой. Първоначалният план на Путин - да превземе Киев за три дни и цяла Украйна за една седмица, не се осъществи нито за три дни, нито за седмица, нито за година. Напротив, от март насам Русия е в постоянно отстъпление, като периодично изоставя територии "в знак на добра воля" и "с цел прегрупиране". След напускането на Херсон през ноември фронтът като цяло е в застой, а Русия извършва локални настъпления към Бахмут в Донецка и Креминна в Луханска област. Те се радват на частичен успех и според военни експерти са прелюдия към масирана офанзива или направо началото на такава. Западните разузнавания смятат, че дълго коментираното пролетно руско настъпление вече е започнало, но отново нещата не вървят по план, колкото и в Кремъл да твърдят обратното. Въоръжените сили на Руската федерация са способни да напредват само на отделни участъци от фронта с цената на много жертви. Такъв е случаят с Бахмут, където се водят сражения вече шести месец. Изглежда, че той скоро ще бъде изоставен от украинските защитници, а президентът Володимир Зеленски подготвя общественото мнение за това. Преди дни държавният глава обяви, че Бахмут ще бъде защитаван "докогато е разумно". Победа в тази битка би осигурила тактическа победа на Русия, но армията й е далеч от достигане на административните граници на Донбас. Авторитетното списание "Икономист" дава три възможни сценария за втората година от войната.

Реклама

Първият включва намаляване или спиране на американската военна помощ под натиск от Републиканската партия, окопитване на руската военна промишленост, удачно окомплектоване на войскови части от мобилизираните и сравнително приличното им снабдяване с техника. При тази съвкупност от обстоятелства Русия отново пресича река Днипро, окупира пак Херсон и прониква до град Кривий Рих, Централна Украйна. Така Украйна е изправена пред поражение и натисната от западните си съюзници да приеме условията на Путин и да отстъпи територии на Русия. Този сценарий е невъзможен предвид отминалите избори за Конгрес и Сенат.

Вторият вариант илюстрира това, което се случва в момента - дълги позиционни боеве с минимални придобивки и за двете страни. Той предполага, че след изтощението си двете страни периодично ще замразяват и размразяват конфликта според готовността си за активни действия.

Последният сценарий е победа на Украйна, но мъглява. Разгледана е хипотезата Киев да започне нова масирана офанзива през пролетта, да пробие фронтовите линии в широки участъци, да си върне със сила Донецк и Луханск и да влезе в Крим. Това е почти равносилно на възстановяване на международно признатите граници на Украйна и е нейна цел. Неяснотата в този случай е около въпроса как Русия да бъде принудена да приеме реалността - тя може да продължи да обстрелва украински територии и да влиза в сражения. Експертите се опасяват и от ескалиране на ядрения шантаж при решителен украински напредък.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама