Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/13842847 www.bgdnes.bg

Топразузнавачът Буданов: Киев поправя грешките от 2014-а

Аналогия с футболен мач прави украинският топразузнавач Кирило Буданов пред изданието "Правда" в Киев за прогнози и оценка на войната с Русия.

Шефът на Главното разузнавателно управление на страната смята, че войната е в по-напреднала фаза, отколкото анализа, който дава списание "Икономист". Според него в момента мачът е "в 70-ата минута от общо 90". 90-ата минута трябва да донесе възстановяване на границата от 1991 г. и сигурни гаранции за безопасността на Украйна. Той изтъква три основни поражения и три основни победи на страната в периода 24.02.2022-24.02.2023 г. Сред неудачите са: колапсът на отбранителните линии по пътя между Донецк и Мариупол в началото на войната и последвалата обсада и окупация на Мариупол.

Реклама

Друго чувствително поражение е завземането от Русия на цяла Луханска област (впоследствие Украйна си възвърна малка част от нея). Тя бе изоставена от въоръжените сили на Украйна (ЗСУ) през юни-юли 2024 г. след кръвопролитни битки при Северодонецк и Лисичанск. Третият проблем според Буданов е по-стар и е фундаменталната грешка на украинската страна:

"През 2014 г. допуснахме окупацията на Крим безкръвно и на половината Донбас, без да покажем решителност да защитим територията си. След като приехме абсурдните "Мински съглашения" за някакъв особен статус на региона, съзнателно замразихме конфликта. Не се опитахме да си върнем земите. Сега плащаме за тази грешка." Буданов добавя, че сегашната война представлява и поправяне на тази недалновидност и включва ликвидация на Л/ДНР и връщането на Крим.

Победи за Украйна според Буданов са добре известните контранастъпления в Кийвска, Харкивска и Херсонска област.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама