Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/13842900 www.bgdnes.bg

Трябват войници, а няма! Проблеми с мобилизацията

Нарастващи оплаквания от мобилизацията отправят неправомерно призовани или събрани от улицата украинци. Мъжете заминавали без обучение директно на огневата линия и загивали в първата битка. 17-годишни младежи са връщани у дома от границата, защото им предстои военна служба и фронтова подготовка.
В навечерието на първата годишнина от войната Киев се сблъсква със същия проблем, който изникна пред Москва при "частичната" мобилизация през септември - нужната бройка войници невинаги се явява доброволно. В Украйна всеобща мобилизация бе обявена още на 25.02.2022 г., но през първите месеци такава на практика нямаше - армията се увеличаваше за сметка на доброволци, като желаещите да хванат автомат бяха повече от наличните оръжия. По-късно Киев съобразяваше броя на мобилизираните със западната военна помощ и събираше толкова войници, колкото може да въоръжи и оборудва. Сега количествата постъпващо оръжие и техника са значително по-големи. Армията (ЗСУ) може да си позволи значително разширение на личния състав, но се сблъсква с липсата на желаещи. Сроковете за явяване във военното окръжие от момента на връчване на повиквателната са съкратени. Призовки се раздават по предприятия, вузове и учреждения. Зачестяват и хайките направо на улицата или в градския транспорт. Жители на Тернопил, Западна Украйна, се оплакват, че са били хванати на улицата и директно натоварени в автобус. Впоследствие те са пуснати у дома, а не на фронта. Местното военно окръжие коментира пред УНИАН, че мъжете са откарани в институцията, за да бъдат заведени на отчет и да им се направят медицински прегледи. Чиновниците уверяват, че никой не е пращан в зоната на боевете от улицата.

За аналогичен случай съобщават и в Одеса. Неприлично държащ се мъж е бил пратен на мобилизация за обида към полицаи. Говорителката на военно командване "Юг" Наталия Хуменюк казва само, че случаят се разследва.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама