Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/16978459 www.bgdnes.bg

Освободиха гълъб в Индия след 8 месеца арест за шпионаж

Щастлива развръзка за арестуван гълъб в Индия! Пернатото е освободено след осем месеца арест заради обвинение в шпионаж, предават световните агенции.

Свободата на птицата идва когато обвинението срещу нея е официално снето, се казва в съобщение на организацията за защита на правата на животните PETA.

Реклама

Птицата е заловена през май с два пръстена на краката и прикрепени към тях "нечетливи бележки". Гълъбът е задържан във ветеринарна клиника в Мумбай, преди да бъде освободен на 30 януари от полицията, уточниха природозащитниците.

Според всекидневника "Таймс ъв Индия" бележките били написани на китайски, което разтревожило разследващите.

В крайна сметка се оказва, че гълъбът е състезателна птица от Тайван, която е избягала и е стигнала до Индия. С разрешение на полицията гълъбът е прехвърлен в клона на PETA в Мумбай, чиито лекари го пуснаха на свобода във вторник.

Арестите на домашни гълъби за шпионаж не са рядкост в Индия. През 2016 г. един от тях беше арестуван, след като беше заловен близо до пакистанската граница, носейки съобщение, заплашващо премиера Нарендра Моди.

През 2020 г. полицията в контролирания от Индия Кашмир освободи гълъб, принадлежащ на пакистански рибар, след като проверка установи, че птицата, прелетяла през силно милитаризираната граница между ядрените държави, не е шпионин.

Четете още

Ето го най-големият гълъб в света, на български плаж е

Ето го най-големият гълъб в света, на български плаж е

Ричарлисон си татуира гълъба

Ричарлисон си татуира гълъба

Реклама
Реклама
Реклама