Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17103375 www.bgdnes.bg

Обрат! "Гинес" присъжда рекорд след оплакване за кибритени клечки

8 години труд на вятъра отиват, след като служители от Книгата на Гинес не одобряват използваните клечки за най-високата Айфелова кула в света от кибритени клечки.

Французинът Ришар Плод прекарва осем години в изработването на 7,19-метров макет на символа на Париж, слепвайки 706 900 кибритени клечки с 23 кг лепило, пише "Ю Ес Ей Тудей". Когато най-накрая завършва шедьовъра си и с голям мерак кандидатства за вписване в "Гинес", мечтата му бързо е попарена. Оказва се, че журито не одобрява кибритените клечки, от които е направена кулата, тъй като те не се предлагат в търговската мрежа и не се признават за кибритени клечки. Освен това били рязани и променяни до неузнаваемост. Поради това Плод е дисквалифициран.

Реклама

Самият автор твърди, че от "Гинес" изобщо не са погледнали творението му, което е огромно разочарование, особено когато от дете мечтаеш да имаш световен рекорд. След оплакването на Плод в социалните мрежи от Книгата с рекордите пращат ново жури, което да прегледа кандидатурата и кулата и да види дали наистина отговаря на условията. В крайна сметка след драматичен обрат титлата е присъдена на Плод.

Досегашният рекорд за най-висока Айфелова кула от кибритени клечки бе на ливанец, чието произведение е малко над 6,5 метра.

Четете още

88-годишен геймър влезе в рекордите на Гинес

88-годишен геймър влезе в рекордите на Гинес

Мистър Пенис с рекорд на "Гинес" у нас

Мистър Пенис с рекорд на "Гинес" у нас

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама