Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17158132 www.bgdnes.bg

Овсянникова: Путин уби Навални мъчително и бавно

Светът все още е в шок след смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. В шок, но от тези, които не са били неочаквани. Специално за Нова телевизия проговори една жена, рускиня, чието лице всички вие познавате. Тя е Марина Овсянникова – журналистката, осъдена от режима на Путин, след като по време на новинарска емисия излезе с плакат срещу войната в Украйна.

- Госпожо Овсянникова, радвам се, че сте добре и в безопасност. Как научихте за смъртта на Навални?

Реклама

- Получих обаждане от един румънски журналист и просто ми каза тази ужасна новина. Не можех да повярвам, наистина. Не можех да си представя този път на Навални. Няма значение каква е медицинската причина. Дали е било откъснат тромб или друг спешен случай. Всеки човек може да разбере - Путин уби Навални. Путин се опита да го отрови и след това го хвърли в затвора. И можете ли да си представите - Навални прекара повече от 300 дни в специална наказателна килия. Те просто го убиха мъчително и бавно.

- Той беше най-големият опонент на Путин и сега вече е мъртъв. Изненадана ли сте?

- Не очаквах това, защото знам, че Навални беше силен. Той можеше да оцелее. Той ще бъде героят на Русия. Той трябваше да бъде следващия президент на Русия. Това е ужасна новина. Не мога да го проумея.

- В друго интервю казвате - Путин няма достатъчно новичок за всичките си опоненти. Но от тук насетне, какво остава? Това ли е краят на играта? Спечели ли Путин?

- Не, абсолютно не. Путин не спечели, но и Путин не губи войната. Сега сме точно по средата. Ситуацията зависи от Запада. Ако Запада даде достатъчно оръжия на Украйна ще спечелим войната колкото се може по-скоро. Всичко е в ръцете на Запада.

- Защо Навални изобщо се върна в Русия? Защо не остана в Европа, където е по-безопасно?

Реклама

Защото Навални е руски политик и иска да е при руснаците. Той искаше да покаже на руснаците да не се страхуват от Путин. Че можеше да се спечели тази битка за демокрацията. Ако беше останал в Германия, никой нямаше да му повярва. Никой нямаше да го подкрепи. Всеки би си помислил, че го е страх от Путин и просто се опитва да оцелее, да предпази семейството си и себе си. Но Навални се превърна в истински герой на Русия и жертва живота си за бъдещето.

- Познавахте ли Навални? Някога срещнахте ли го?

Не, никога не съм се срещала с него. Но след моя протест на живо по телевизията той ме подкрепи. Казал е много мили думи за мен.

- По някакъв начин говорили ли сте си?

- Не, той вече беше в затвора, когато предприех моите действия против политиката на Кремъл. 

- Като имаме предвид какво се случи с него, какво щеше да се случи с Вас, ако не бяхте напуснали Русия? Ако още бяхте там.

- Не мога да кажа много. Аз бях в затвора там. Те ме осъдиха на 8 и половина години затвор, защото аз просто казах истината за Руско-Украинската война. Това е престъпление. Знаете, ако наричате войната война, а не специална военна операция, веднага отивате в затвора.

- Самата Вие сте била в затвора. Навални загуби живота си в един от най-строгите затвори, в арктичните затвори в Арктика. Знаете ли какво се случва там. Има ли случаи на изтезания?

- Да, разбира с. Той прекара над 3 години по руските затвори. И прекара повече от 300 дни в специална наказателна клетка. Не е възможно човек да оцелее в такива условия. Те просто го убиха бавно и мъчително.

- Какви са реакциите в Русия сега? Какво мислят хората за неговата смърт и опитаха ли се хората да излязат навън и да протестират мирно?

- Само видях някои кадри от Русия и има някои смели хора, които тръгнаха по улиците с различни плакати и цветя. Но полицията веднага ги залови и изхвърлиха цветята от паметниците на политически репресии.

- Какво е бъдещето на Русия? Кога можете да си представите да се върнете обратно у дома? Скоро ли ще бъде?

- Когато режимът на Путин най-накрая се разпадне искам да си отида вкъщи, в Москва. Това е моята страна. Много е важно за мен какво се случва в Русия, защото част от семейството ми все още е там. Майка ми, сина ми.

- Те в безопасност ли са?

- Те са в безопасност, защото ги е страх да говорят с мен. Казват ми, че съм предала нашата родина, нашето семейство. Войната разделя и унищожава толкова много семейства в Русия. Те спряха всякаква комуникация с мен и показаха, че подкрепят режима на Путин и просто е много трудна семейна ситуация. Те са добре, но се притеснявам за тях. Толкова ме е страх, че руските власти могат да мобилизират сина ми във войната. Той учи в университет, но знае ли се.

- Вие чувствате ли се в безопасност, където и да сте в Европа? Спокойно ли се разхождате по улицата?

- Просто следвам някои правила за безопасност. Не мога да ви кажа какви са, но не бих се срещнала с някой непознат руснак.

- Навални казваше - Не ви е позволено да се отказвате. Ако решат да ме убият, това означава, че сме невероятно силни. Чувствате ли се силна, руснаците чувстват ли се силни все още?

- Опитвам се да бъда силна. Опитвам се да не се предавам. Опитвам се да се усмихвам. Британския премиер Уинстън Чърчил е казал - ако преминаваш през ада, продължавай да вървиш. А аз обикновено добавям - и продължавай да се усмихваш. Трябва да се борим за по-доброто бъдеще на нашата страна. Трябва да се борим за демокрацията, за човешки права.

Четете още

Щабът на Навални: Все още не знаем нищо за смъртта му

Щабът на Навални: Все още не знаем нищо за смъртта му

Почина най-големият критик на Путин - Алексей Навални! Възможно е да са го отровили!

Почина най-големият критик на Путин - Алексей Навални! Възможно е да са го отровили!

Реклама
Реклама
Реклама