Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17142582 www.bgdnes.bg

Почина най-големият критик на Путин - Алексей Навални! Възможно е да са го отровили!

Лежащият в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални е мъртъв. Това съобщиха преди минути от затворническата служба на Ямало-Ненецкия регион, където той излежаваше присъдата си, съобщава "Ройтерс"

В изявление, публикувано на уебсайта си, Федералната пенитенциарна служба на Ямало-Ненецкия автономен окръг заяви, че Навални се е "почувствал зле" след разходка в петък и "почти веднага е загубил съзнание".

Реклама

Там се казва, че е бил извикан медицински персонал, но те не са успели да реанимират Навални. В него се казва, че причината за смъртта се установява.

Кремъл съобщи, че няма информация за причината за смъртта на опозиционера.

В началото на декември Навални изчезна от затвор във Владимирска област, където излежаваше 30-годишна присъда по обвинения в екстремизъм и измама, които той нарече политическо възмездие за ръководенето на антикремълската опозиция през 2010 г. Той не очакваше да бъде освободен докато на власт е Путин.

Припомняме, че бившият политик и националист, Навални помогна за разпалването на протестите през 2011-12 г. в Русия, като провеждаше кампании срещу изборните измами и корупцията в правителството, разследваше вътрешния кръг на Путин и споделяше констатациите в хитри видеоклипове, които събраха стотици милиони гледания. 

Пикът в политическата му кариера дойде през 2013 г., когато той спечели 27% от гласовете в надпревара за кмет на Москва, която малцина вярваха, че е свободна или честна. Той остана трън в очите на Кремъл години наред, идентифицирайки дворец, построен на Черно море за лична употреба на Путин, имения и яхти, използвани от бившия президент Дмитрий Медведев, и проститутка, която свърза високопоставен външнополитически служител с известен олигарх. 

През 2020 г. Навални изпадна в кома след подозрение за отравяне с новичок от руската служба за сигурност на ФСБ и беше евакуиран в Германия за лечение. Той се възстанови и се завърна в Русия през януари 2021 г., където беше арестуван по обвинение в нарушение на условното освобождаване и осъден на първия си от няколко затвора, които общо ще прекарат повече от 30 години зад решетките.

Наскоро Путин стартира президентска кампания за петия си мандат. Той вече е най-дълго управлявалият руски лидер след Йосиф Сталин и може да го надмине, ако се кандидатира отново за поста през 2030 г., възможност, тъй като конституционните правила за ограничения на мандата бяха пренаписани през 2020 г.

Въпреки, че властите по същество потвърждават смъртта на 47-годишния опозиционер, казионните руски медии мълчат по въпроса. Няколко часа след като трагичното събитие се разчува, на сайтовете им няма информация за него. Вместо това, телеграфните агенции ТАСС и РИА публикуват огромен брой материали за "успехите" на руската армия в Украйнa и за лихвите на централната банка.

Четете още

Първият ни доброволец в Украйна Иван Калчев-Глиги: Не ме е страх от Путин и неговия списък!

Първият ни доброволец в Украйна Иван Калчев-Глиги: Не ме е страх от Путин и неговия списък!

Руски шпиони във всички служби у нас

Руски шпиони във всички служби у нас

Експерт: Убийството на Божанов прилича на това на Алексей Петров

Експерт: Убийството на Божанов прилича на това на Алексей Петров

Най-тежките убийства през годината! (ОБЗОР)

Най-тежките убийства през годината! (ОБЗОР)

Реклама
Реклама
Реклама