Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17252891 www.bgdnes.bg

Скандал в "Евровизия"! Израел ще се оттегли ако цензурират песента им

От Европейския съюз за телевизия и радиоразпръскване (EBU), който организира Евровизия, казаха, че в момента проучват песента, с която страната кандидатства. Правилата на конкурса категорично забраняват политическите послания.

 Текстът на избраната песен October Rain на Еден Голан бе публикуван в медиите по-рано тази седмица. Според израелския в. "Израел хайом" песента се отнася до жертвите на нападенията на Хамас от 7 октомври. В текста има изречение: "Всички те бяха добри деца, всяко от тях".

Реклама

В изявление по повод кандидатурата на Израел организаторите казват, че внимателно преглеждат текста на песента, което е "конфиденциален" процес, докато не бъде взето решение. Ако песента бъде определена като неприемлива, националните партньори трябва да кандидатстват с нещо друго.

Израел обаче съобщи, че ще се оттегли от музикалния конкурс ако организаторите се опитат да цензурират песента, която са избрали. 

В предишни години EBU е принуждавал националните представители да променят текстовете на избраната им песен. През 2009 г. Грузия се оттегли от конкурса, след като предложената от страната песен We Don't Wanna Put In бе отхвърлена заради очевидна препратка към руския президент.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама