Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17410800 www.bgdnes.bg

Турската лира са срина, българите напълниха Одрин

Купуват като невидели

Пореден срив на турската лира. През седмицата националната валута на южната ни съседка отбеляза пореден рекорд на обезценка спрямо щатския долар. У нас по официалния курс на БНБ една лира вече се търгува под 6 стотинки.Това доведе до масова шопинг истерия и хиляди българи потеглиха за почивните дни на пазар в Одрин. Какви цени завариха там провери екип на bTV.

В почивния ден по улиците на Одрин има повече българи, отколкото местни жители. Всеки втори българин пресмята на калкулатора на телефона си колко му струва покупката в лева.

Реклама

Иванка Димитрова е от Сливен и казва, че с едно идване до Одрин подменя целия гардероб на децата си. Разказва, че дрехите и обувките са много евтини.Семейство Генови са от Свиленград и поне два пъти месечно идват, за да пазаруват. Бюджетът им е 300 лева. Казват, че стоката е по-евтина, но и по-качествена.

В специализираните магазини за млечни продукти може да се открие сирене на цена от 6 до 20 лева за килограм. Според българите всичко е по-качествено и по-вкусно.Много от магазините примамват клиентите с надписи на български, а продавачите са готови на всякакви трикове, за да продадат стоката си.

Хасан Хабилов е от Плевен и е превърнал шопинг манията на българите към турските стоки в успешен бизнес с доставка на адрес.

Евтиният пазар от Турция обаче може да ни бъде конфискуван на границата. Вносът на млечни и месни продукти от трети страни, например, е забранен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама