Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17598785 www.bgdnes.bg

Кой е истинският граф Монте Кристо? Александър Дюма описва обущар, който коли и трови враговете си

Френският класик Александър Дюма пише своите книги, като се базира на реални факти, но в творческия процес много често се отдалечава истината за литературните герои.

През 1807 г. роденият в Ним обущар Франсоа Пико е щял да се ожени за богатата и красива Маргарита. Кръчмарят Лупиан завидял на щастието му. Заедно с приятелите си Солари и Шобар той пише донос, че Пико е бивш благородник и английски шпионин. Бедният човек е хвърлен в затвора и в продължение на няколко години той дори не е знаел защо се случва тази трагедия с него. Обущарят Франсоа Пико не е бил заточен в зловещия и непристъпен замък Иф, а в крепостта Фенестрел. Нещастната булка Маргарита скърбяла две години за него и след това се омъжва за подлия доносник и кръчмар Лупиан.

Реклама

След няколко години, прекарани в затвора Пико среща свой събрат - италианския свещеник отец Тори. Той харесал младия си съкилийник, научил го на всичко, което знаел, разказал му за скритото в Милано съкровище и написал завещание в полза на Пико, след което починал спокоен. Объщарът Франсоа е освободен след свалянето от власт на Наполеон Бонапарт, тоест той е заточен в тъмницата не за 14 години, както Едмон Дантес (граф Монте Кристо), а наполовина по-малко.

След като излиза на свобода, Пико бърза да отиде в Амстердам, където официално поема правата върху завещаното от съкилийника му наследство, след това заминава за Италия, където взема съкровището на бащата на отец Тори. В Рим той намира Анутан Алия, който присъства при написването на доноса от кръчмаря Лупиан, въпреки че не е участвал лично в това престъпление. За пръстен на цена от 50 хиляди франка Алу издава всичко, което знае.

Франсуа Пико поема към Париж с намерението да си отмъсти. Този процес не е толкова романтичен, както е описан в романа на Дюма. Съучастникът в писането на доноса Солари е намерен с нож в гърдите, а помагачът Шобар е отровен. Самият Пико получава работа като сервитьор в ресторанта, собственост на подлеца Лупиан, и съблазнява дъщеря му от първия му брак. Отмъстителния обущар се представя за благородник и когато сватбата вече беше обявена, се разкрива, че младоженецът не е граф, а обикновен престъпник. Разразява се страхотен скандал, а булката не преживява срама и се самоубива.

След драмата със сватбата хитрият Пико убеждава малкия син на Лупиан да обере бижута, обущарят го предава на полицията и младежът се озовава зад решетките. След това Пико подпалва ресторанта на врага си и намушква с нож самия собственик и доносник Лупиан. Пико триумфира, макар и не за дълго. В една от алеите на двореца Тюйлери той е нападнат от Анутан Алия, който претендира за още пари, защото смята, че само един златен пръстен не е достатъчен за информацията. Той зашеметява Пико с удар по главата, замъква го в някакво мазе и продължително време го измъчва, опитвайки се да разбере къде крие парите и съкровището на свещеника. Обущарят Пико не казва и Анутан Алия го убива. Отмъстителната епопея на истинския „Монте Кристо" трае по-малко от година.

Алчният Анутан Алия бяга от закона в Англия, където през 1828 г. той признава за всичко в предсмъртна изповед и удостоверява историята си писмено. 15 години по-късно този документ попада в ръцете на Александър Дюма, чиято писалка превръща криминалната разпра в изпълнен с екшън романтичен трилър.

По материали от портала WHO is WHO

Четете още

Тримата мускетари търсят дом

Тримата мускетари търсят дом

Бягствата от затвора - по Монте Кристо 
и Казанова
Бягствата от затвора - по Монте Кристо 
и Казанова

Бягствата от затвора - по Монте Кристо и Казанова

Реклама
Реклама
Реклама