Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17656465 www.bgdnes.bg

101 млн. лева е най-скъпият часовник в света

Вече 10 години е ненадминат по цена 

Устройства с редки диаманти и модел за гилотинираната кралица Мария Антоанета в топ 3 по скъпотия 

Часовникът е любим аксесоар на политици, спортисти, звезди на изкуството, бизнесмени, дори на духовниците, за които материалното уж не било най-важно. Той издава вкуса, стандарта на живот на собственика си и много често се превръща в компромат срещу този, който няма официалните доходи да притежава скъпата вещ. И въпреки това мнозина не могат да устоят на изкушението да демонстрират богатство и лукс дори с риска да платят прескъпо за суетата си.

Реклама

Първият часовник в историята на човечеството се появява около 1500 години пр.н.е.

В Древен Египет използват устройство с форма на T-квадрат, което измерва времето посредством сянката, която хвърля. "T" на примитивния часовник е ориентирано в източна посока на сутринта. На обяд устройството бива завъртано, така че да може да хвърля сянка и във вечерните часове.

Впоследствие се появяват водните и пясъчните часовници, идва ред и на тези с махало, а в по-модерни времена на механичните и електронните. В един момент часовниците преминават в масово производство и от устройство за измерване на времето се превръщат в стилен аксесоар. С тази трансформация на предназначението им главоломно започват да растат и цените. И през последните години виждаме как политици (световни и български), бизнесмени и футболни треньори като Пеп Гуардиола носят много скъпи устройства на ръцете си.

Ненадминат засега лидер по скъпотия е Graff Diamonds Hallucination, който е оценен на внушителните 55 милиона долара (101,3 милиона лева). Часовникът е поставен в платинена гривна и е изработен от 110 карата редки цветни диаманти с различни шлифовки и покрития. Моделът е представен през 2014 години и едно десетилетие по-късно продължава да удържа първото място по висока цена.

Всъщност при моделите на тази марка часовниците са много малки като размери, а акцентът е върху скъпоценностите, които ги обграждат. Затова и не е изненада, че на второ място е нещо подобно - Graff Diamonds The Fascination. Името му се превежда като "Очарованието" и се състои от 152,96-каратови бели диаманта, а по средата е разположен 38,13-каратов крушовиден диамант, който може да се отдели и да се носи като пръстен. Цената му е 40 милиона долара, което се равнява на 73,7 милиона лева.

Топ 3 на най-скъпи часовници в света се допълва от малко по-различен модел - Breguet Grande Complication Marie-Antoinette. Джобният аксесоар е покрит със злато и по неофициална информация е поръчан от бивш любовник на френската кралица Мария Антоанета, затова и нейното име присъства в наименованието му. Това е същата кралица на Франция, която остава в историята с легендарната си екстравагантност и с трагичния си край - гилотинирана е в разгара на Френската революция през 1793 г., след като е призната за виновна по обвинение в различни престъпления.

Реклама

Моделът така е направен, че може да погледнете в "сърцето" му и да видите сложната механика. Още по-впечатляващо е, че работата по устройството започва през 1782 г. и продължава впечатляващите 40 години. Когато е завършен, е наистина нещо невиждано. Но Мария Антоанета така и не го дочаква, тъй като главата й пада, преди стрелките да заработят. Оценен е на 30 милиона долара (55,3 милиона лева).

Челната петица се допълва от още два впечатляващи часовника.

Jaeger-LeCoultre Joaillerie 101 Manchette струва 26 милиона долара (47,9 милиона лева) и може да бъде с 576 диаманта, като има уникална механика на ръчно навиване. А Chopard 201-Carat Watch е 25 милиона долара (46,1 милиона лева) и има 15-каратов розов диамант, 12-каратов син диамант и 11-каратов бял диамант, както и още 163 бели и жълти диаманта.

Любопитни факти

- Изразите "по посока на часовниковата стрелка" и "обратно на часовниковата стрелка" се използват за обозначаването посоката на въртене;

- Традиционното направление на движение на часовите стрелки съвпада с направлението, в което се движи сянката на хоризонталните слънчеви часовници в Северното полукълбо;

- На циферблатите с римски цифри четвъртият час понякога е обозначен като IIII вместо IV;

- На рекламите или на витрините времето, показвано от сниман (нарисуван) часовник със стрелки, обикновено сочи 10:10, защото напомня усмивка и е установено, че влияе положително на купувачите;

- В миналото всеки час е отбелязван с някакъв звуков сигнал, обикновено камбани, които звънят толкова пъти, колкото е часът;

- Съществуват и часовници с образователна цел, създадени за деца, които не показват реално време.

Реклама
Реклама
Реклама