Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17926179 www.bgdnes.bg

Шепа живот: Спасиха 28-сантиметрово момиченце, вече си е у дома

Момиченце, родено с тегло под половин килограм през ноември, се прибра у дома с родителите си. Найла е родена на 17 ноември в 22-рата седмица от бременността на майка й Накия, която е диагностицирана с прееклампсия (болест по време на бременност). Теглото на момиченцето било 482 г., а дължината й едва 28 см. Недоносеното бебе прекарва първите шест месеца от живота си в болница в Чикаго, САЩ, съобщи АП.

Найла Брук Хейууд беше изпратена тържествено от персонала на болница "Силвър крос" в Ню Ленъкс, Илинойс, в понеделник. Тя е изписана от болница с тегло 4536 г и с дължина 53 см.

Реклама

"Бебето плака при раждането, беше като скимтене, но все пак плач", каза д-р Марио Санчес, неонатолог в болница "Силвър крос".

Дробовете на Найла са били недоразвити при раждането. Екип от 15 души се е борил за бебето през първите минути и дни от живота му. При изписването то е изпратено у дома с кислород. Найла трябва да бъде преглеждана редовно, за да се следи за бъдещи усложнения, които могат да възникнат при толкова преждевременно раждане.

Все по-голям брой бебета получават животоспасяващо лечение и оцеляват. Проучване, публикувано в списанието на Американската педиатрична асоциация през 2022 г., разглежда 11 000 подобни случая. 30 процента от бебетата, родени в 22-рата седмица, 56 процента от родените в 23-тата седмица и 71 процента, родени в 24-тата седмица, са били изписани и изпратени у дома след медицинско наблюдение.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Четете още

Мохамед Али е бебе №1 в Разградско

Мохамед Али е бебе №1 в Разградско

Всяко 10-о бебе - недоносено

Всяко 10-о бебе - недоносено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама