Реклама
https://www.bgdnes.bg/video/article/11104058 www.bgdnes.bg

Протест в Херсон, украинци със знамена срещу танковете

В южния украински град Херсон се състоя голям протест срещу окупацията му от руските сили, съобщават местни медии, цитирани от Франс прес, предаде БТА. 

Снимки, публикувани от регионалния новинарски сайт Суспилне, показват стотици хора, които протестират на Площада на свободата, близо до кино "Украйна", като развяват много синьо-жълти знамена. На видеозаписи, публикувани в друг местен сайт - "Украинска правда", се чува, че събралите се скандират: "Вървете си у дома", "Идете си у дома, докато сте още живи" и "Херсон е Украйна". На кадрите се вижда, че близо до протестиращите има бронирани машини и военни, които обаче не се намесват. 

Реклама

На друго видео, публикувано от неправителствената организация "Информационна съпротива" - създадена през 2014 г. след руската анексия на Крим и окупирането на територии в Източна Украйна от проруски сепаратисти - се вижда, че протестиращите скандират, че руските войници са "фашистки окупатори". В края на едноминутното видео се чуват звуци, които приличат на изстрели. 

Град Херсон, намиращ се близо до Крим, беше първият голям украински град, превзет от руските сили след нахлуването им на 24 февруари в Украйна. Вчера украински представители, включително външният министър Дмитро Кулебга, обвиниха Русия, че иска да организира в града "фалшив референдум", за да създаде "фалшива народна република".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама