Реклама
https://www.bgdnes.bg/video/article/9214071 www.bgdnes.bg

Незрящата Божидара ниже гривни с късмет

 Правя всичко с любов, мама е моите очи, казва 30-годишната талантлива жена

Гривнички с късмет, коледни сувенири, мартенички и какво ли още не изработва незрящата Божидара Велчева от София. Въпреки слепотата си тя не спира от сутрин до вечер да усъвършенства уменията си и да става все по-добра.

Реклама

30-годишната Божи живее с майка си в столицата, но е родом от врачанското село Синьо бърдо. Преди повече от година започва изработването на гривни с естествени камъни. Признава, че началото е било трудно, но с много упоритост успява да направи първите си бижута. Не се отказва и за миг.

"И до днес майка ми е моите очи. Тя ми помага да съчетавам цветовете, да бъда прецизна в работата си" - разказва Божи, която е отгледана само от майка си и с благодарност и любов говори за родителката си.

През последния месец Божидара изработва предимно коледни сувенири в духа на предстоящите празници. Казва, че прави всичко с много любов и желание, а финансовите облаги са само за да подпомогне нуждите си, но не и с цел печалба.

"Всеки изкаран лев влагам в материали за новите продукти. За мене е важно да съм полезна, да донеса радост на някого. Щастлива съм, когато хората ме приемат наравно с тях, а не гледат на мен като на човек в неравностойно положение" - казва Божидара, която намира съмишленици в много популярната напоследък фейсбук група "Купи подарък от майка на дете с увреждане".

Работливата дама си спомня за един от първите случаи, доказали й, че нейният труд носи късмет и радост.

"Направих за моя приятелка специална гривна. Малко след това тя стана кметица в селото, в което живее. Каза, че е заради гривната, и оттогава е най-вярната ми почитателка" - през смях разказва лъчезарната Божидара.

Наред с творческата дейност Божи има и друга голяма страст и това е музиката. Завършила е училище за слепи, а след това и музикална педагогика и е преподавател. Казва, че е щастлив човек и има само една все още несбъдната мечта - да вземе участие в любимото си шоу "Фермата", дори само като гост.

Реклама
Реклама
Реклама