Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/13927731 www.bgdnes.bg

Ето кои са българските СУПЕРХРАНИ

Според една от най-популярните теории за здравословно хранене, човек трябва да се храни с продукти, които са типични за района, в който живее. В това отношение, определено сме облагодетелствани. Екзотичните храни като нахут, зелен чай, червена леща и киноа стават все по-популярни, но те си имат и типични нашенски заместители, не по-малко полезни.
Боб
Всеки фитнес инструктор и специалист по здравословно хранене ще ви каже, че това е най-богатия на протеини въглехидрат. Вярно е, че бобът е калоричен, но всеки спортуващ знае, че е полезен при изграждането на мускулна маса. Богат е на фосфор, магнезий и желязо.
Натурален пчелен мед
Стевия, фурми, кленов сироп, сироп от агаве. Това са все полезни заместители на захарта. Българският натурален пчелен мед не им отстъпва по качество. Той съдържа витамини и минерали, които не могат да се намерят нито в бялата, нито в кафявата захар. За да е полезен, медът трябва да е натурален. За съжаление в повечето магазини има много продукти с етикет „мед”, които всъщност са глюкозо-фруктозен сироп, нямащ нищо общо с натуралния продукт.
Тиква
Тиквата е още един продукт, с който можете да приготвите куп здравословни десерти. Богата е и на витамин С, и на витамин В, съдържа и желязо. Диетолозите я препоръчват най-вече заради ниската й калоричност – 26 кал. На 100 г. Десертът печена тиква с орехи съдържа не повече от 250 кал. На порция.
Мурсалски чай
„Еликсирът на Родопите” - така го наричат местните. Живеещите в планинските градчета са убедени, че тонизиращото му действие превъзхожда кафето. Полезен е при настинка, а според диетолози има и антиоксидантно действие, подобно на зеления чай.

Четете още

4 причини да ядем ябълки всеки ден!

4 причини да ядем ябълки всеки ден!

Ето какви са невероятните ползи на Витамин В6

Ето какви са невероятните ползи на Витамин В6

6 безценни правила на Авицена за добро здраве

6 безценни правила на Авицена за добро здраве

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама