Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/13963579 www.bgdnes.bg

Как да спрем хъркането? Четири шантави трика

Хъркането не е проблем, който трябва да бъде подценяван. Повече от половината от страдащите предприемат отчаяни мерки, за да го спрат. Това показват нови изследвания.

Проучване установи, че 56% от хората или хъркат, или имат партньор, който го прави. Повече от половината са се обърнали към странни и шантави мерки, включително пъхане на топка за тенис в пижамите им.

Реклама

Все пак има четири трика, наистина шнатави трика. Ето кои са те:

Сонда за нос:

Назалната конгестия (запушен нос, затруднесно дишане, кихане, хрема и т.н.) е една от основните причини за хъркането. Тя принуждава хората да дишат през устата си, което кара меките тъкани в задната част на гърлото да вибрират – създавайки звук на хъркане. През 2019 г. беше разкрито, че фирма в САЩ е разработила ръчна сонда, която може да загрява до 60°C и използва радиочестотна аблация, за да унищожи обемисти носни тъкани. Но по-малко драстична стъпка е да поставите няколко капки масло Olbas върху възглавницата си.

Лента за уста:

Много хора признават, че са прибягвали до залепване на устата си. Това поставяне на лента върху устните ви, за да насърчите дишането през носа. Но изследването на този метод се състои само от няколко извършени опита. Други в проучването признават, че са си поставяли тампон в носа. Но лекари съветват отслабнете, ако сте с наднормено тегло. Това е най-честата причина за обструктивна сънна апнея - състояние, при което стените на гърлото се отпускат и стесняват по време на сън, прекъсвайки дишането. Изследванията показват, че 10% загуба на тегло може да подобри симптомите с 50%.

Топка за тенис в пижамата:

Макар че спането по гръб може да е чудесно за гръбначния ви стълб, то може да доведе до блокиране на дихателните пътища на езика ви. И може да изглежда малко странно, но медицински лица препоръчват да залепите или зашиете топка за тенис на гърба на вашите джимджеми, за да ви предпази от спане в тази поза. Като алтернатива може да опитате да се подпрете с допълнителни възглавници. По-изправената позиция ще означава по-малко натиск върху дихателните пътища в сравнение с легналото положение. Специалните възглавници против хъркане с ергономична форма също могат да ви насърчат да промените позицията на главата и тялото си, за да отворите дихателните си пътища и да предотвратите хъркането.

Йога на езика:

Изследователи от Бразилия твърдят, че прост набор от упражнения за езика може драматично да намали хъркането при пациенти. Проучването, публикувано през 2015 г., установи серия от шест упражнения, които могат да намалят честотата на хъркането с 36%. В курса се включват движения на езика и устата. Можете да опитате и да вземете горещ душ или вана преди лягане, за да прочистите дихателните пътища. Наличието на овлажнител в спалнята също може да помогне за подобряване на качеството на въздуха, тъй като замърсяването може да предизвика алергии или да доведе до раздразнени дихателни пътища и задръствания, причинявайки хъркане.

Четете още

Иновативен апарат диагностицира сънна апнея за една нощ
Иновативен апарат диагностицира сънна апнея за една нощ

Иновативен апарат диагностицира сънна апнея за една нощ

Отварачката ХЪРКА ЯКО
Отварачката ХЪРКА ЯКО

Отварачката ХЪРКА ЯКО

Дакел спасява от хъркане

Дакел спасява от хъркане

Смърт зад решетките в Бургас, затворник издъхна след сърдечна криза
Смърт зад решетките в Бургас, затворник издъхна след сърдечна криза

Смърт зад решетките в Бургас, затворник издъхна след сърдечна криза

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама