Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/14312826 www.bgdnes.bg

Иновативни технологии гарантират здрави зъби за децата advertorial icon

В „ЕО Дент“ дигитални рентгенови апарати, интраорални скенери и 3D принтирани алайнери осигуряват профилактика и лечение при проблеми

Разумно е родителите да направят панорамна рентгенова снимка на зъбите на детето, когато навърши 9 години, препоръчва д-р Костадин Темелков от клиники “ЕО Дент”. С нея ще се установи състоянието - възможно е да липсват зародиши на зъби, да има допълнителни, да не се сменят в правилна последователност. Снимката дава информация, с която специалистът при проблеми може да предложи планиране и изработване на индивидуални ортодонтски апарати за профилактика и лечение. По този начин родителите ще гарантират нормалния пробив, брой на зъбите и правилно подреждане.

“В “ЕО Дент” сме сред пионерите на дигиталните медицински технологии в България. Няма лечение, което не можем да изпълним - уверява д-р Темелков. - Като лекари трябва да разясним на пациентите огромния потенциал на съвременните дигитални рентгенови апарати и интраорални скенери, защото

още се среща митът за дозата рентгеново облъчване

А то е равносилно на 10 часа излагане на слънце”. 0,10 - 0,14 mSv/h е стандартният радиационен фон там. При снимката дозата лъчение, на което организмът е подложен е около 1-2 mSv.”

Изследването се прави бързо и лесно, за интерпретация на данните се чака не повече от 5 минути. Ортодонтът оценява информацията от рентгеновата снимка и нуждата от евентуална превенция на зъбния пробив.

3D диагностиката с дигитален рентгенов апарат, която също е с 15-кратно занижена доза в сравнение с класическите томографи, се прилага при необходимост и преценка на лекаря.

Друга иновация е интраоралният скенер - високочувствителна камера, монтирана в ръкохватка и свързана чрез оптичен кабел към компютър. Тя прави много снимки, които компютърът наслагва в триизмерен образ. Сканирането отнема няколко минути, а образът е изключително точен като обем и цвят. Този файл много подобрява възможностите за планирането и качеството на изпълнение на лечението, скъсява и времето.

Чрез 3D симулаторна програма се проектира ортодонтски апарат. Лекарят го показва на пациента и обяснява визуално как ще се постави върху зъбите му, каква ще е ползата за правилното им подреждане. Образите, получени от рентгеновото изследване, могат да се съчетаят с тези от интраоралния скенер, да се насложат снимки и

да се направи виртуална прогноза

за промяната

на зъбите, зъбните редици, челюстите и цялото лице, до която лечението ще доведе, казва д-р Темелков. После файлът се изпраща в зъботехническа лаборатория. С 3D принтер тя го принтира физически и бързо изработва ортодонтски апарат.

Дигиталният подход гарантира, че ортодонтският апарат е изработен максимално точно, осигурява максимален ефект и максимален комфорт, обяснява д-р Ани Дурева.

Най-иновативният метод за постигане на блестяща усмивка и за лечение на голям брой ортодонтски проблеми в момента са алайнерите - прозрачни шини. За разлика от брекетите, които са залепени за зъбите през целия период на лечение, алайнерите се свалят. Пациентът може да ги махне при хранене, после да осъществи орална хигиена и отново да ги постави.

Лечението с алайнерите е

бързо, ефективно, естетично, с голям комфорт

Пациентите рядко се оплакват от болка, която да се задържа повече от няколко дни – изтъква докторката. - Практически алайнерите са невидими при разстояние над 1 м. Придават специфичен блясък на усмивката поради материала, от който са изработени.”

В дентални клиники “ЕО Дент” работят с Invisalign - пионери в производството на алайнери. Материалът им е патент на компанията. Това е и единствената система за деца със смесено съзъбие – с временни и с постоянни зъби, което позволява лечението да се започне рано. Освен това малки картинки се залепят за алайнерите и по този начин децата са активно ангажирани в своето лечение.

От консултацията в ортодонтския кабинет до получаването на алайнерите

пациентът преминава през няколко стъпки

Правят се двете рентгенографии. Ортодонтът съставя лечебен план. Пристъпва се към дигиталния отпечатък, като сканирането дава възможност до най-малкия детайл да се изработи модел на съзъбието. Уникалното при лечението с алайнери е възможността да се направи демонстрация на пациента как ще изглеждат зъбите в края на лечението, което му действа мотивиращо, казва д-р Дурева. След това се изработват алайнерите, които са лазерно изрязани и абсолютно точно следват анатомията на зъбите.

Реклама
Реклама
Реклама