Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/14413909 www.bgdnes.bg

Наши лекари излекуваха рядък вид тумор на мехура advertorial icon

Столичната Хил клиник е специализирана в урологията, през кабинетите й преминават за прегледи десетки и стотици мъже всяка седмица и неслучайно трудни или редки медицински казуси попадат в полезрението на тамошните лекари.

Наскоро екип от уролози - д-р Горан Деримачковски, д-р Георги Георгиев, дм., д-р Фернандо Гомес Санча  и проф. д-р Красимир Янев излекуваха пациент с миофибробластичен тумор на пикочния мехур.

В медицинската литература има описани едва няколко случая на този рядък тумор. Пациентът бива прегледан и му е назначено образно изследване. Благодарение на това се открива образувание с размери 35mm/30mm. Не се откриват метастази в тазовите лимфни възли, което дава много добри шансове за пълно излекуване. Както при всеки злокачествен процес, когато се диагностицира навреме и преди да е метастазирал рака, прогнозата е добра.

Решава се 59-годишният мъж да бъде подложен на хирургична интервенция по отстраняване на злокачественото образувание. Избран е метода на трансуретралната резекция, а операцията е извършена от от д-р Деримачковски. Това е "златен стандарт" в този тип хирургия. Методът е познат като безкръвен, тъй като при него не се прави разрез със скалпел, а цялата операция се извършва през пикочния канал  (уретрата). Така нямаме хирургичен разрез и шевове, но се извършва директно и много прецизно изрязване на рака под визуален контрол при десетократно оптично увеличение.

Последвалото хистоморфологично изследване е извършено от д-р Полина Данаилова, което отново потвърждава първоначалната диагноза. Описание на случая е публикувано под формата на статия в престижното издание Urology Case Reports, за да могат лекари от цял свят да се информират за етапите на работа.

Възпалителният миофибробластен тумор на пикочния мехур (IMTUB) е рядък вид рак, който най-често има локализация бели дробове. Той има добра прогноза заради ниския си малигнен потенциал. Пациентът вече е напълно възстановен след операцията и се е върнал към обичайните си задължения и работа.

За консултация с уролог в Хил клиник: 02 439 3131

Реклама
Реклама
Реклама