Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/15083180 www.bgdnes.bg

Вижте кои са лесните правила за борба с безсъннието в летните жеги

В летните горещини все повече хора се оплакват от проблеми със съня.

Безсънието пречи да живеем пълноценно, но добрата новина, че има начин да си върнем пълноценния сън. Хигиената на съня помага да спим достатъчно и подобрява качеството на почивката.

Ако спим 7-8 часа, но се будим уморени и разконцентрирани, значи не спим здравословно. Помислете също дали напоследък в живота ви няма твърде много стрес. Следните правила ще помогнат на много от нас да си върнат или поне подобрят съня. 

Реклама

Леглото е само за секс и сън!

Използвайте леглото си само за секс и сън. Не яжте в леглото, не работете в него, не гледайте филми и прочие. Така с времето ще започнем да заспиваме по-лесно Трябва да се стремим да лягаме и ставаме по едно и също време всеки ден.

Тази дисциплина приучава мозъка да преминава лесно от будно в спящо състояние и обратно Не яжте 2 часа преди лягане. Избягвайте тежки храни и прекомерно количество храна за вечеря.

Без кафе и цигари преди лягане

Спрете да пиете кафе или други стимулиращи напитки 6 часа преди времето за лягане.

Никотинът в цигарите, изпушени преди лягане, също възбужда мозъка За да спим добре, не бива да пием алкохол вечер. Алкохолът пречи на съня, защото обърква работата на мозъка Не гледайте телевизия и не използвайте компютър близо до времето си за сън, защото тези двете правят мозъка ни доста активен.

Спалнята ни трябва да е възможно най-тиха, тъмна и комфортно студена. Не спете на топло, а експериментирайте със завивките и отоплението, докато намерите комфортната си температура за спане.

Сънят не идва насила

Реклама

Не гледайте часовника, ако не можете да заспите. Това само влошава нещата. Не се опитвайте да заспите някак насила – също не помага.

Ако не можем да заспим, най-добре е да идем в друга стая и да постоим там, правейки нещо успокоително (книга, нежна музика и т.н.), докато ни се доспи Стрес, тревожност, липса на физическа активност и неразумно хранене са неща, които водят до проблеми със съня. Затова да се разхождаме и спортуваме, да почиваме и релаксираме са неща, които помагат да спим добре. Няма живот без стрес и тревожност, но тези може да се контролират.

До половин час дрямка през деня

Не спете през деня колкото и да сте уморени. Дневната дрямка е полезна, ако е до максимум 30 минути и се случва преди 15 часа. Навийте си аларма, за да не превишавате 30 минути Чаша топла напитка преди лягане – чай или мляко (чаят да не е черен или зелен и млякото да не е с какао, нали), помага да заспим Топъл душ преди сън е чудесна идея, защото успокоява тялото и мозъка и създава една уютна представа за топло легло и комфортен сън.

За работа мислете сутринта

Мислите за работа при заспиване са категорично и строго забранени. Дисциплинирайте мозъка си и оставете проблемите за сутринта. Нима не казват, че утрото е по-мъдро от вечерта.

Възможно е да трябва да направите немалко промени в живота си, за да възстановите съня си. В никакъв случай не опитвайте да следвате всички тези съвети изведнъж и накуп. Изберете един или два и ги превърнете в ежедневие.

После още един и така лека полека, докато всички правила за хигиена на съня, които досега не сте спазвали, не станат част от рутината ви.

Възможно е тези съвети да не ви помогнат. В този случай причината за безсънието ни е медицинска. Научете повече за безсънието и евентуално потърсете лекар. Източник: https://www.bgmedic.com

Четете още

Какви храни да ядем през лятото?

Какви храни да ядем през лятото?

Вижте как остарява Васко Кеца, 72 години всичко му е наред!

Вижте как остарява Васко Кеца, 72 години всичко му е наред!

Реклама
Реклама
Реклама