Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/15118827 www.bgdnes.bg

12 лесни стъпки за повече енергия всеки ден

Ежедневието на всеки един съвременен човек включва многобройни и разнообразни дейности. Прекрасно е, че развитият и многообразен свят допринася за растежа на човека в професионален и личностен аспект, но за това се изразходва огромно количество енергия. Не е възможно само да разпиляваме енергията си в активност, нужно е също така да се научим да я възстановяваме. Иначе последствията ще бъдат хроничен стрес, прогресивна умора и дисбаланс. Вижте следните лесни стъпки, които гарантирано ще ви зареждат с енергия ежедневно:

1. Пийте достатъчно течности…

Тялото е съставено от приблизително 70% вода и когато ние не му даваме достатъчно, то няма как да функционира правилно. За важността на водата можем да съдим по това, че без нея човешкото тяло може да оцелее не повече от 9-10 дена. Енергията, която ни е така нужна се получава в резултат на химични реакции в клетките, а водата е основният разтворител в човешкото тяло. Това означава, че без нея не може да протече нито една реакция. Освен, че отговаря за метаболизма, водата също така подпомага екскрецията на отпадните метаболитни продукти (детоксикация), участва в терморегулацията, представлява среда за транспорт на редица вещества. Минималните препоръчителни количества за жени са 2 литра, за мъже 3 литра дневно. Приема на малко количество течности може да е причина за задържане на вода. Знаете ли, че когато се почувстваме жадни, процесът на дехидратация вече е започнал? Ако ви се случва да ви се завие свят когато ставате рязко, имате главоболие и се чувствате отпаднали, причината може и да е в недостатъчен прием на вода. Опитайте да коригирате този основен навик.

Реклама

2. …но не и газирани и подсладени напитки!

Не забравяйте, че газираните напитки, подсладените студени чайове, енергийните напитки не могат да заместят водата и определено не са продукта, от който тялото ви има нужда. Големите количества захар затрудняват всички процеси в организма, дори работата на имунната система.
Прекрасна алтернатива е водата с прясно изцеден лимонов сок и малко мед. Смутитата и пресните плодови и зеленчукови сокове са освен страхотни на вкус, но и много полезни и енергизиращи!

3. Обърнете внимание на храната!

Живата храна (плодове и зеленчуци) е задължителен компонент в пълноценното меню заради безценните витамини и микроелемнти. Намалете храните съдържащи рафинирани и хидрогенирани растителни мазнини, защото те са крайно безполезни и вредни за тялото. Увеличете ненаситените мазнини, на които са богати ядки, риба, авокадо, студено пресовани масла. Добавете в менюто повече протеини и фибри. Също в зимните месеци може да добавите витамини или имуноукрепващи билки, с които да подобрите защитните сили на организма. В летните месец когато са чести чревните инфекции може да добавите храни, съдържащи живи млечно-кисели бактерии или пробиотици.

4. Денят се познава по сутринта!

През нощта в тялото са протекли редица метаболитни процеси и на сутринта то има нужда от презареждане. Много добър старт на деня са 1-2 големи чаши вода и задължително закуска! Достатъчно богатата закуската зарежда тялото с енергия и дава старт на метаболизма.

5. Отделяйте време на мислите и душата си!

Неспокойният ум е една от основните причини за изтощение и липса на енергия. Прекарвайте всеки ден време сами със себе си, отделяйте време за зареждане на ума с позитивни убеждения и мисли, контактувайте с прекрасни хора, а не с мрънкащи и натоварващи. Подарявайте си храна за душата, за да вдигнете нивото на вътрешната си енергия. Започвайте и завършвайте деня с няколко минути за позитивни и релаксиращи дейности.

6. Презареждайте ума!

Освобождаването на ума от мислите му за кратък период от деня действа изключително зареждащо и ободряващо. Може да практикувате кратка медитация или просто да му позволите да притихне и да наблюдавате случващото се около вас. Оставете мислите на страна, ако се появяват ги наблюдавайте и ги пуснете да си отидат. Тази техника отпуска ума и тялото и намалява напрежението.

Реклама

7.Спазвайте обещанията към себе си и другите!

Най-вече към себе си. Защо? Защото един от най-мощните източници на лична сила е вътрешното удовлетворение. Това създава доверие към вас самите и самочувствие, че можете да се справите с всичко. Вашата дума ще тежи пред другите и пред вас самите.

8. Осигурете активност на тялото си!

Тялото ни е създадено, за да се движи, а не да стои с часове на столове, в коли, асансьори, офиси и т.н. Движението създава енергия! Ако нямате възможност да спортувате или да бягате редовно, може да си осигурите поне 60 минути ходене дневно или да използвате стълбите вместо асансьора. Освен, че ще бъдете по-продуктивни, но и значително ще подобрите здравето си.

9. Повече контакт с природата!

Едно от най-зареждащите преживявания, които може да си подарите, са тези сред природата. Тишината и спокойствието на дърветата, шумът на морето, съвършенството на цветята, чистият въздух притежават магия, която със сигурност ще разтовари цялото напрежение и ще ви зареди дълготрайно.

10. Обръщайте внимание на дишането!

Повечето хора когато са под стрес дишат много повърхностно и не осигуряват достатъчни количества кислород до тъканите. Когато се почувствате напрегнати опитайте да практикувате коремно дишане със следната техника: 1:3:2, което означава 1 такт вдишване, 3 такта задържане на въздуха и 2 такта издишване. Например ако вдишвате за 2 секунди, задържате за 6 и издишвате за 4. По този начин не се допуска хипервентилация, а резултате след 20 повторения са впечатляващи.

11. По-малко техника!
Не е желателно да използвате смарт телефон, лаптоп, таблет или да гледате телевизия поне един час преди лягане, защото те нарушават нормалното настъпване на съня. Дори в ежедневието намалете използването на техника, за да подобрите състоянието на ума и очите си.

12. Сън!
Лягайте на време и ставайте рано. Това е физиологичният режим на тялото. Сънят има две фази - NREM и REM. Първата трае около 60-70 мин., а втората 15-20 мин. През REM фазата тялото и ума си почиват и протичат процеси на детоксикация. За една нощ преминаваме няколко пъти през тези фази и затова са необходими 7-8 часа сън за качествено възстановяване.

Източник: https://www.omed.bg/ Автор Лилия Илиева

Четете още

Вижте кои са лесните правила за борба с безсъннието в летните жеги

Вижте кои са лесните правила за борба с безсъннието в летните жеги

Какви храни да ядем през лятото?

Какви храни да ядем през лятото?

Реклама
Реклама
Реклама