Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/15258609 www.bgdnes.bg

Ето кои са най-полезните видове чай през лятото

Ароматният чай е предпочитана напитка и за топлите летни дни, защото позволява на организма да се адаптира по-добре към високите температури навън. Кои видове чай са най-полезни? Ето Топ 10 на здравословните напитки.

1. Чай от лайка

Това всъщност е най-разпространеният и познат чай в България. Цветовете на лайката са естествен имуностимулатор. Те помагат при обострен синузит и мигрена, препоръчително е, когато се изпитват тези симптоми да се правят инхалации, вдишвайки изпаренията от варенето на лайката. Лайката е изключителен лечител на всякакъв тип кожни възпаления и гъбички, като може да се правят компреси с вече сварения цвят на мястото, където е възпалението. Лайката помага при стомашно-чревни оплаквания, при безсъние и зачервено гърло.

Реклама

2. Зелен чай

Зеленият чай помага при проблеми с дебелото черво и запека. При честото му пиене се намалява и възможността от развитието на ракови клетки в човешкия организъм. Притежава и невероятното свойство да намали холестерола, както и да намалява вероятността от появата на сърдечно-съдови болести. Не на последно място, укрепва организма и изгаря натрупаните мазнини.

3. Липов чай

Чаят от липа е известен с успокояващия си ефект. Особено подходящ е, ако имате зачестено сърцебиене и аритмии. Прочиства черния дроб, като намалява възникнали проблеми с жлъчния мехур. Друг интересен факт е, че улеснява пречистването на кръвта, стимулирайки производството на урина. Липовият чай помага и при проблеми с храносмилателната система. Това се дължи на ефекта, който оказва върху храносмилането. Намалява и вероятността от издуване на корема от газове.

4. Чай от коприва

Невероятните свойства на копривата нямат край. Ако веднъж седмично си приготвяте такъв чай, със сигурност си гарантирате здрав организъм. Чаят от коприва помага, ако имате хемороиди, благоприятен е и за хора с анемия и жълтеница. Пречиства стомаха и черния дроб. Помага и при треска.

5. Чай от шипка

Шипковият чай действа благоприятно при заболявания на нервната система, понижава кръвното налягане, помага при бъбречни проблеми и чернодробни неразположения. Чаят от шипка е богат на витамин А, който засилва имунитета на организма, също е богат и на витамин С, който пък е нужен, когато сме настинали.

6. Боров чай

Боровият чай е сред малкото други видове чай, който може най-добре да отпусне кръвоносните съдове, което автоматично да намали и високото кръвно налягане. Силно се препоръчва и при забавен метаболизъм и изобщо проблеми с метаболизма. Подпомага отделянето на назалния секрет и го разрежда, улеснявайки дишането през носа, както и отхрачването в случай на кашлица.

Реклама

7. Чай от мащерка

Мащерката подобрява функциите на храносмилателния тракт, а това от своя помага за изчезването на лошия дъх. Успокоява нервната система и помага при безсъние. Мащерката съдържа няколко вида антиоксиданти – флавоноиди, терпинен, бета каротин, които прочистват тялото от свободните радикали и ни помагат да се предпазим от вредите, които те могат да му нанесат. Препоръчва се и при настинки.

8. Чай от джинджифил

Джинджифилът работи в полза на метаболизма, като ускорява неговите процеси. Богат е на етерични масла и възстановява свежестта на кожата. Джинджифиловият чай регулира обмяната на веществата в организма, кръвообращението и намалява холестерола. Препоръчва се честата му употреба, когато имате проблеми с наднорменото тегло.

9. Чай от каркаде

Чаят от каркаде се препоръчва на хора с диабет, намалява холестерола, помага на заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт. Укрепва стените на капилярите и кръвоносните съдове, а това от своя страна намалява рисковете при сърдечно-съдовата система. Богат е на витамин С и прочиства всички органи в организма.

10. Чай от мента

Ментовият чай е любим на малки и големи. Тази свежа и ободряваща напитка ви гарантира намаляване на болката в корема, ако имате такава. Повишава апетита и подобрява храносмилателните процеси. Честа практика на родната медицина е да се приема при респираторни заболявания. И не на последно място действа освежаващо на организма.

Четете още

Кога черният дроб плаче за прочистване
Кога черният дроб плаче за прочистване

Кога черният дроб плаче за прочистване

12 лесни стъпки за повече енергия всеки ден

12 лесни стъпки за повече енергия всеки ден

Реклама
Реклама
Реклама