Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/17878960 www.bgdnes.bg

Появи се нов вариант на коронавирус, нарекоха го FLiRT

Вирусът, предизвикал пандемията от КОВИД-19, отново е мутирал, съобщава ЮПИ, цитирана от БТА. Този път е създал варианти, наречени FLiRT, предупредиха от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC). Вариантите са открити при изследването на проби от отходни води, съобщиха от CDC. Наблюдението на случаите показва, че между 14 и 27 април един от вариантите FLiRT, наречен KP.2, е съставлявал около една четвърт от новите случаи на КОВИД-19.

По този начин KP.2 изпреварва предишния доминиращ щам, вариант JN.1, който сега съставлява около 22 % от случаите, според американските здравни власти.

Реклама

Д-р Меган Рани, декан на Медицинския факултет на Йейл, казва, че вариантите FLiRT показват някои тревожни промени. Една от тях е изменението в шипчестия протеин, който вирусът използва, за да нахлуе в организма и да предизвика заболяване.

Този тип промени тревожат експертите, които посочват, че процентът на ваксинираните сред американците намалява. От септември 2023 г. насам само 22,6 % от американците са си поставили актуализирана ваксина.

Възможно е дори хората, които са си поставили най-новата ваксина срещу КОВИД-19, да не са добре защитени срещу JN.1 или новите варианти FLiRT: 

Публикувано тази седмица предварително проучване на изследователи от Харвардския университет показва, че ефективността на ваксините срещу тези щамове намалява. Това проучване обаче още не е рецензирано.

Що се отнася до симптомите, хората, заразени с варианта FLiRT, проявяват почти същите симптоми, които са наблюдавани при JN.1. Те включват температура, втрисане, кашлица, болки в гърлото, запушване на носа или хрема, главоболие, мускулни болки, затруднено дишане, умора.

Не са изключени вкус или мирис, „мозъчна мъгла“ и стомашно-чревни симптоми като стомашно разстройство, лека диария, повръщане.

Лекарите подчертават, че не всеки ще има някой от тези симптоми или всичките заедно, тъй като заболяването КОВИД-19 варира по тежест и симптоми при различните хора.

Четете още

Нешка Робева ходи на лекар само в краен случай

Нешка Робева ходи на лекар само в краен случай

Тодор Кантарджиев: Грипът е шест пъти по-агресивен от коронавируса

Тодор Кантарджиев: Грипът е шест пъти по-агресивен от коронавируса

Математикът проф. Николай Витанов:  Рано е за маски срещу COVID

Математикът проф. Николай Витанов: Рано е за маски срещу COVID

COVID се завърна! Отново е първи сред вирусите

COVID се завърна! Отново е първи сред вирусите

Реклама
Реклама
Реклама