Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16746267 www.bgdnes.bg

COVID се завърна! Отново е първи сред вирусите

Заболеваемостта от COVID-19 в момента e водеща сред вирусите. Разпространява се предимно подвариантът на Омикрон. Това обяви проф. Ива Христова, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

"За София заболеваемостта е над 60 на 100 000 души, а в по-малките градове е 30 на 100 000. В Европа също се повишава заболеваемостта. Хората не се ваксинираха. Масово обаче вирусът не се прекарва тежко. Нашият имунитет все по-бързо ще се включва и все по-бързо ще изчиства вируса", заяви специалистът.

Реклама

Професорът пояснява, че в момента COVID-19 често протича с болки и възпаление на гърлото. Посочва още, че ако сме болни от коронавирус, трябва да си останем една седмица вкъщи, тъй като организмът има тази необходимост, а и за да не заразяваме другите.

До думите й грипът набира скорост. В момента циркулират и аденовирус и респираторният синцитиален вирус. Христова препоръчва спазване на противоепидемични мерки, за да се предпазим. Пикът се очаква да е в края на януари и ще е подобен на миналогодишния.

"125 на 10 000 души средно за страната са заболелите от грип", допълва вирусологът и съветва да се тестваме и да прилагаме противогрипни препарати.

Четете още

Експертът Проф. Тодор Кантарджиев: Новият COVID минава за 4 дни

Експертът Проф. Тодор Кантарджиев: Новият COVID минава за 4 дни

235 кг става Ваня заради стрес и COVID-19

235 кг става Ваня заради стрес и COVID-19

Реклама
Реклама