Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/4921520 www.bgdnes.bg

Проверявайте гърдите два пъти месечно за бучка

Не всяка бучка, която напипате на гърдите си, е рак на гърдата. Може да става въпрос за киста. Никога недейте да се паникьосвате, преди да сте посетили специалист, който да ви постави точната диагноза. Недейте обаче и да правите грешката да не познавате тялото си и въобще да не проверявате за бучки.


Най-добре е да се самоизследвате поне два пъти месечно. Преди лягане опипвайте гърдите си, като не трябва да ги притискате много силно. Това трябва да се прави в дните след цикъл, тъй като тогава бюстът е най-спокоен. Недейте да проверявате, когато сте под душа, тъй като тогава е по-голяма вероятността да се усети нещо като бучка.

Реклама


Може да огледате бюста си и докато сте пред огледалото. Ако забележите промяна, разлика в двете гърди като размер или промяна в самата кожа, формата на зърното, най-добре е да се отиде на преглед за всеки случай.
Бучката може да е от така наречените „солидни”, които са съмнителни за злокачествено образувание. При младите жени обаче най-често става въпрос за доброкачествени фиброаденоми. При по-възрастните пък по-често бучката са доброкачествени кисти при фиброкистична болест.


Лекарите са категорични, че няма зависимост между големината на бюста и заболеваемостта. При жените с по-голям бюст примерно туморно образувание се открива по-трудно, тъй като гърдата е по-голяма. Затова и при опипване е по-трудно на тези дами да усетят, ако имат бучка, ако тя е по-малка с големина от около 1 см.
Фиброаденом представлява доброкачествено струпване на съединителна тъкан, комбинирана с жлезиста структура. Той се наблюдава много често при млади момичета на по 15-16 г. Като образуванието увеличава обема си с всеки цикъл. Ако започне да нараства и да причинява болка, тогава е препоръчително да се премахне. Фиброаденомът не може да се превърне в злокачествено образувание.


Профилактичните прегледи са много важни, за да се хване навреме и да се ограничат щетите от злокачествени образувания на млечните жлези. Ако се ходи на преглед редовно и се хване формацията още когато е с големина от няколко милиметра, тогава няма да се стигне и до ампутация на млечната жлеза, химиотерапия и тежките постоперативни интервенции.


Много важно е и да не се прекалява с вземането на хапчета антибебе и таблетките, които са за спешна контрацепция до 72-рия час след предполагаемото зачеване. Една таблетка за спешна контрацепция отговаря на около 5-6 опаковки хапчета антибебе, изпити наведнъж. Затова и трябва да се взима само когато е много наложителна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама