Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/5319678 www.bgdnes.bg

Има ли начин да сложите край на болките при дископатия? Има! advertorial icon

Дископатията е най-честата болест на нервната система и е на второ място, като причина за временна нетрудоспособност, след настинките и грипните състояния.

Дископатията е най-честата причина за хирургично намеса при заболявания на гръбначния стълб, гръбначния мозък и корените на гръбначните нерви. В повечето случаи болестта се появява в резултат на многократно, често повтарящи се микро травми или физически стрес, но понякога има вродени аномалии, които благоприятстват увреждане на корените на гръбначния мозък и нерв. Обикновено това е "нормален" процес на износване и преждевременно "стареене" на структурата на гръбначния стълб.

Дископатия може да се развие на всяко ниво на гръбначния стълб, но е най-често в шийните и по-ниските лумбални сегменти.

Патология

Гръбначния диск се състои от централно ядро пулпа, периферен фиброзен пръстен и хрущялни пластини. Неговата функция е да служи като физиологичен амортисьор за отделните елементи на гръбначния стълб и да се защити от директен контакт на костни телата. Еластичността на междупрешленните дискове се поддържа от влакнест пръстен, състоящ се от 10-12 концентрични слоеве на колагенови влакна, разположени в диагонална посока и свързани с хрущялни пластини. С възрастта, поради хронични микро травми и товаренето на междупрешленните дискове, настъпват неблагоприятни промени.

Симптомите на дископатия

Остро напреднало изместване на междупрешленния диск в страничната част на гръбначния канал дава типична клинична картина - силна болка, разпространена в областта на засегнатия нерв корен, евентуално с двигателни или сетивни нарушения. В началото на процеса може да е свързано с травма, внезапно движение или нетипична позиция на тялото за дълго време.

Лечение на дископатия

Видът на лечението на дископатията е един от най-спорните въпроси в съвременната медицина.

Консервативно лечение (у дома или болница) включва почивка, подходяща програма за развиване на моториката, режим на физическа активност, укрепване на мускулатурата, обезболяващи лекарства, физиотерапия.

Трябва да се прилага достатъчно време (най-малко 10-15 дни) и да бъде с интензивен характер, в зависимост от тежестта на неврологичните симптоми. В над 90 % от случаите това лечение има ефект.

За локално инжектиране на обезболяващо, стероиди и противовъзпалителни лекарства в момента се приема, че рисковете надвишават полезните ефекти и не се препоръчва от повечето експерти.

Ако болката е неконтролируема или има вид на неврологични дефицити, възможността за хирургично лечение трябва да бъде разгледана.

Преди да се предприеме операция е добре да се проучат възможните алтернативни варианти на лечение.

Такъв ефективен начин за справяне с болката е носенето на оригинален магнитен колан. Такъв колан е Меджик белт, който освен магнити, съдържа и турмалин. Той е изработен от висококачествена материя, която не позволява запарване през лятото. Той моментално атакува болката, причинена от:

дископатия;шипове на лумбалните прешлени;лумбаго;ишиас;артроза;възпаления и постоянна преумора и др.

Можете да поръчате колана Меджик белт на само сега на промоционална цена от 29.90 лв на телефони 02 / 822 03 12; 0876 766 800

Побързайте, за да се възползвате от промоцията! Количествата са ограничени!

Реклама
Реклама
Реклама