Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/5366249 www.bgdnes.bg

Дестинация Отслабване advertorial icon

Изпробвано пребиваване в центъра за рестартиране „Мефисто“

Румен Леонидов

След като отказах цигарите заприличах на сумо борец. И полетях към зоната на моя интимен инфаркт и към очакващия ме от дълго време личен инсулт. Кръвното ми започна да скача висок скок, отнякъде се появи повишено количество на кръвна захар. Тогава поех към мястото за рестартиране на замърсено самосъзнание, както наричам феноменалния център „Мефисто“ в с. Рибарица...

Менюто е съставено според последните, но вече проверени в практиката постижения на диетологията, храненето е четири пъти и е разпределено спрямо натоварването ни през деня, изградено е на научни принципи.

Режимът се оказа също прост като постна супа – ставане в 7 часа, в 8 закуска – билков чай, събран от местни девствено чисти планински ливади, плюс две пълнозърнести сухарчета. Или овесена питка с канела, пекана на специален тиган.
Точно в 9 ч. се тръгва на поход, който постепенно, с всеки ден, се увеличава като километраж. Но атавистичното се пробужда и много скоро броденето из вековните букови гори и около кристално огледалните реки и рекички в Тетевенския балкан се превръща в кислороден наркотик...

Групата задължително се предвожда от опитен водач, планинар или подготвен за първа помощ инструктор, който следи за всичко – да се спазва зададения маршрут, дружината да не се разпръсква, по-трудно подвижните да не се чувстват изоставени, да преодолеят забавянето си, без да бъдат угнетени или засрамени.
В 10 ч. има задължителна почивка. И задължителна втора закуска – една едра праскова или голяма зряла круша. Редуват се – веднъж ябълка, после банан или две кивита.

В 12.30 ч. всички вече сме обратно - в столовата на вила „Виктория“. И тутакси пристига чинията с горещата супа – страхотна смес от тиквички, броколи и карфиол, или крем супа, посипана с обелени семчици слънчоглед и копър, на другия ден може да вкусите специално приготвена леща с чесън или гъста чорбица от коприва с орехи...

Следва кратък отдих, но точно в 14 ч. всички сме в залата за гимнастика. Чакат ни два сеанса по 45 минути, разделени с 15 минути почивка. Инструкторите са готини, с чувство за хумор, обясняват всяко упражнение, карат те правилно да вдишваш и издишваш, за да не грохнеш от умора.

След гимнастиката те чака и чаша безсолен айран. Вместо нея може да бъде шепа сухи сини сливи или сушени кайсии – приемаш доза плодова захар, за да не се разпищи огладнелият ти за шекер организъм.

Точно в 18 ч. се задава голямото плюскане – бяло печено пилешко със зелева салата. Или плочка изкиснато качествено сирене с домашни домати и краставици. Или печена /но не и пържена/ риба с много лимон, придружена със салата. Или пълнени чушки с кафяв ориз, а може и божествени яйца по панагюрски, но всичко това без нито грам хляб. После започват избрани български хора и ръченици – от 19.30 до 20.30 ч. (Тях редовно ги пропусках, макар че националистическата ми душица ми нашепваше други думи и неща...)

Тук имаш право да се качиш на кантара само под наблюдението на инструкторите. Кантарът е специален – отчита и колко тлъстина имаш в кръвоносните съдове. Още в началото те претеглят и мерят основно – тегло, ръст, обиколки на гърди, таз, бедро, прасец, талия, и се подписваш. На финала – пак същото.

Но да караме по ред: на втория ден свалих две кила. На четвъртия още кило и половина. На шестия още кило и нещо. На осмия – от 96 кила и 600 грама се смалих точно на 90! След два дни, вече в София, тежах 88 кг. Кръвното ми от 150 на 90 се срина на 117 на 76... Но най-изненадващо бе, че часовете по гимнастика ми станаха любими – особено игрите с гирички и работата върху дюшеците – всички коремни преси започнах да ги правя с лекота на тийнейджър.

И важно уточнение – процесът на отслабване продължава и след края на десетдневката прекарана в „Мефисто“.

А, щях да забравя: една вечер ни водят на ресторант – според сезона – на агнешко или на пъстърва със салата. А за своя сметка всеки може да си пийне и хапне каквото душа му иска – ракийка, биричка, тройка кюфтаци, гъби с копър, бело винце, десерт, сладолед.

Но следващия ден за всички е разтоварващ – плодове и едно кисело мляко.
Какъв е изводът? Ако не пушиш и се храниш умерено, животът ще ти излезе двойно по-евтин, в сравнение с парите, които всеки месец снасяш за къркане, никотин, катрани и задължителни лекарства. И най-вече спрямо бъдещите суми, които ще ти се наложи да извадиш, ако сърдецният ти компютър забие яко. Тогава ситуацията няма как да се поправи с рестартиране в центъра „Мефисто“, защото за разлика от загубената памет, здравето няма обратен ход... И животът е невъзстановим.

ЦОАО"Мефисто"

0889339358, 0887940782

www.debelariummefisto.com

Реклама
Реклама
Реклама