Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4895544 www.bgdnes.bg

Чеци се жалва в Страсбург

Осъденият на доживотен затвор Николай Русинов-Чеци усилено се подготвя за дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, научи "България Днес". Към момента Чеци получи най-тежкото наказание от Софийския градски съд (СГС) за убийството на 28-годишната студентка Яна Кръстева в Борисовата градина през лятото на 2011 г. От самото начало на процеса Русинов отрича да е удушил младата жена и обжалва доживотната си присъда пред втората инстанция - Софийския апелативен съд (САС). Очаква се до месец магистратите да се произнесат по казуса.

Макар и все още да няма решение на САС по делото, Чеци бил убеден, че не само апелативният съд, но и Върховният касационен ще потвърди доживотната му присъда. Именно поради тази причина той е начертал стратегия, която ще му позволи да търси правата си в Страсбург. Започнал да я прилага още докато делото му се гледаше от СГС. Твърдо следвал плана, благодарение на който смятал, че ще може да осъди държавата, разкриват юристи. Според тях целта на Чеци била да се изкара жертва на политическа репресия пред Европа.
"Той безспорно ще използва факта, че за убийството първоначално имаше задържан друг заподозрян - Пламен Трифонов, който бе посочен от МВР за извършител на тежкото престъпление. Впоследствие Трифонов бе оневинен от прокуратурата, но според плановете на Чеци фактът, че е имало и друг уличен, разколебава версията за негово участие в убийството на Яна." Това обяснява независим юрист, който наблюдава развитието на съдебната сага. 

Реклама

За да може да претендира, че човешките му права са нарушени от българския съд по време на процеса, още от самото начало на делото Чеци се захваща за технически грешки в документацията. Сред тях са дори разминавания в номерацията на различни страници. Впоследствие се оказа, че те се поставят автоматично при разпечатването им.
"Русинов следва стратегията си от началото на съдебното дирене без отклонения", категоричен е източникът на "България Днес". Той подчертава, че именно заради това Чеци е правил и куп безсмислени доказателствени искания пред съда. С тях не само е отлагал делото във времето, но с отказите на съда да допусне исканията му е целял да си набави аргументи за Страсбург. Русинов поиска повторен разпит на около десетина свидетели, тъй като според него първоинстанционният съд тълкувал показанията им обратно на казаното от самите тях.
"Всички доказателства, които изисквах, ще опровергаят написаното в мотивите и ще опровергаят присъдата ми от СГС", категоричен бе Чеци.

Съдът поряза мераците му да изслушва нови свидетели и да бъдат правени нови експертизи. Всичко това е надлежно протоколирано в съдебната зала. Самият Чеци си правел копия на цялата документация и по цели нощи в килията търсел дори правописни грешки, с които може да цака решенията на българския съд в Страсбург.
Според прокуратурата вината на Чеци за зверското престъпление е доказана по безспорен начин.
Обвинението твърди, че именно Русинов е убил Яна по особено жесток начин в столичния парк. Младата жена е агонизирала между 20 и 30 минути, преди да издъхне в страшни мъки. Тя е била в съзнание, докато тялото й е било притиснато към земята от убиеца. Жертвата е изпитвала ужас, нечовешки болки и страдание, подчерта прокурорът. Според него единственото адекватно наказание, което трябва да бъде наложено на Русинов, е доживотен затвор.

Майка му се покри 

Майката на Чеци - Емилия Русинова, сама се е поставила в тотална изолация, научи "България Днес". Откакто синът й е зад решетките, тя постепенно започнала да избягва всякакви контакти със съседките от блока си в столичния квартал "Хаджи Димитър". Емилия предпочитала да броди сама из магазините в района и не се заседявала на пейките пред блока, където обичайно отдъхвали нейните комшийки. Те самите също я избягвали, защото не им се слушали тиради в защита на убиеца на Яна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама