Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4951360 www.bgdnes.bg

Съдят нашенците за убийството на 71 имигранти

Унгарските ченгетата задържаха още един българин вчера по подозрения за участие в българо-унгарската мрежа за трафик на хора. В нейните редове попадат и тримата нашенци, които бяха арестувани заради мъртвите 71 имигранти, които бяха открити в изоставен хладилен камион в Австрия. Стана ясно, че от Виена подготвят необходимите документи за екстрадирането на окошарените четирима българи и афганистанец.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целият текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама

Оттам искат унгарските власти да им предоставят трафикантите, за да могат да проведат пълноценно разследване. Другата причина е, че в Унгария каналджиите са с повдигнато обвинение за трафик на хора, включващ мъчения, докато в Австрия ги чака наказателно производство за непредумишлено убийство. Искащата държава обаче ще трябва да почака, тъй като съдът в Кечкемет остави задържаните в следствения арест за първоначален срок от един месец. От прокуратурата обявиха, че това време ще е достатъчно, за да се хвърли повече светлина върху трагедията. Нашенците бяха открити и арестувани в Унгария на 28 август, като предния ден зарязали хладилния камион с 71 трупа на аутобан на 50 км. от Виена. От проведените досега следствени действия и мълниеносно събраните доказателства става ясно, че цената, срещу която нелегалните имигранти достигнали до мъчителната си смърт, е близо 700 000 евро. Това била чистата печалба за босовете на канала. Властите на двете страни работят по гореща следа, която сочи, че тарторите на схемата се укриват в Румъния. Поискано е съдействието на всички свързани със случая страни. Австрийците очакват бързи резултати от своите колеги в Унгария, България и Румъния за навременното разкриване на организаторите на "канала на смъртта".

Резултатите от първоначалните експертизи и извършения следствен експеримент са потресаващи. Битката на бежанците за живот била ожесточена. Въздухът в хладилния камион, където бяха открити полуразложените им тела, достигнал само за 1 час. 57-те мъже, 8-те жени и 4-те деца се удушили в адски мъки. Хората са натоварени в Унгария и бяха открити в 7,5-тонния ковчег в аварийна лента на магистрала в Източна Австрия. Смъртта им настъпила 24 часа преди да бъдат намерени. Арестуваните впоследствие шофьори - българин и унгарец, изоставили колата там, след като установили, че ремаркето им се е превърнало в масов гроб. Полицията пристигнала да види защо има спрян тир на пътя и усетила силната миризма на трупове. Задната врата била открехната и ченгета потресени видели оттам да се стича течност от разлагащите се вътре тела. Те били натъпкани по петима на квадратен метър. От намерените сред останките документи станало ясно, че това са нелегални имигранти от Сирия. За агонията, в която са си отишли бежанците, свидетелствали и резките от вътрешната страна на камиона. Стените били изподраскани с различни предмети. Буквално часове по-късно били заловени и 3-мата превозвачи на загиналите - унгарец, българин и афганистанец. По-късно са арестувани още двама български граждани. Единият от тях - ливанец с български паспорт, е собственик на камиона. За другия с българска лична карта още не е ясно от каква националност е. Самият камион първоначално е принадлежал на словашката фирма за вурстове "Агроферт". Той е бил легално продаден на румънец, който от своя страна го е препродал, докато попада у ливанеца с български паспорт. Ченгетата смятат, че собственикът на тира и шофьорите са само изпълнители, които действат в рамките на международния канал за трафик на хора. По предварителни данни структурата му е със 7 нива, като задържаните попадат в най-ниските две.

Трафикът на хора по-печеливш от дрогата

Огромните политически проблеми в Близкия изток, войните и затягащият се обръч от насилие и незачитане на човешките права превърнаха трафика на хора в един от най-доходоносните бизнеси. По последни данни той е по-печеливш дори от наркотиците. Друга причина все повече хора с престъпни наклонности да се занимават с каналджийство е и фактът, че наказанията са смехотворни. У нас например се предвижда само глоба от 1000 до 8000 лв. В момента се работи за изменение на Наказателния кодекс и за налагане на ефективна присъда.


Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама