Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4961208 www.bgdnes.bg

Ангел Тичалиев и "Карандила" взривяват Маймунарника(ГАЛЕРИЯ 35+)

Сливенският брас оркестър "Карандила" заби най-жестоките ромски парчета в столичния бар на открито "Маймунарника" на 3 септември. Тръбачите на Ангел Тичалиев озвучават Борисовата градина и околните квартали чак до полунощ. Музикантите свирят и парчета от албума, който сега записват. Първият - "Циганско лято" /1999 г/ ги направи известни. "Момчето от Барселона" е една от новите им композиции. Снимки: Иван Захариев

Реклама

„Карандила“ е цигански духов оркестър, основан през 1994 година в сливенския квартал „Надежда“. В стила му се смесват характерна за Балканите музика (главно от т. нар. „сватбарска“ традиция) и най-разнообразни елементи на джаз.

Наречен е на старопланинската местност Карандила. Диригент му е Ангел Тичалиев, син на Михаил Тичалиев (Мамулито), който през 50-те години на 20 век също ръководи духова формация с това име.

Идеята на новия „Карандила“ е да преосмисли циганската традиция в съвременен контекст. За изпълненията си оркестърът ползва кларинети, тромпети, туби, саксофони, барабани, цигулки, чинели, глас.

Силното развитие на кариерата му започва от 1999-а, с работата по проекта „Циганско лято“ и триумфа на фестивала Jazz Across the Border в Берлин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама