Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4961781 www.bgdnes.bg

Йоско завлече държавата с 2 млн.

Сливенският наркобос Йосиф Йосифов-Йоско е успял да завлече държавата с почти два милиона лева, показа проверка на "България Днес". Огромната сума се е натрупала след години наред машинации от фирмата на Йоско "Екоседиментс". Те са констатирани при ревизия на НАП. Мистериозно забавяне на проверяващите обаче позволява Йосифов да прехвърли всички ценни активи на дружеството, подлежащи на продажба на подставени лица. С хитрата врътка на практика властите са принудени да пият една студена вода за търсените 1 939 952 лв. Йосиф Йосифов от своя страна пък си спестява евентуално дело за укриване на данъци.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама

Аферата с "Екоседиментс" започва през 2009 г., твърдят запознати. По това време дружеството е собственост на близки до Йоско хора заради разследванията за убийство на Косьо Самоковеца и трафик на жени, които се водят срещу него. Самият Йосиф Йосифов обаче не крие в родния си Сливен, че поддържа добри контакти с хора от тогавашната власт. Така в края на 2009 г. фирмата се сдобива с концесия за добив на инертни материали от находище "Богданово-запад", община Средец. Концесионната площ е 184 дка, а договорът за използване е до 2025 г. Добитите от там чакъл и баластра впоследствие се продават на фирми, строящи близката магистрала „Тракия“.
Няколко месеца след това сливенският кмет Йордан Лечков сключва договор с "Екоседиментс" за почистване на дерета и корита на реките в общината. Покрай това обаче фирмата добива над 7 хиляди кубика инертни материали. Те обаче са собственост на държавата, което дава основание на прокуратурата да започне разследване. Обвинителният акт срещу Лечков е внесен в съда в началото на май 2011 г. Докато делото тече, Йоско става и официален собственик на фирмата. Покрай излизането му на светло дружеството на Йоско печели и концесии в новозагорските села Омарчево и Полско Пъдарево на площ от 444 дка. Кариерите също са близо до трасето на магистрала „Тракия“, което позволява на строителите да си доставят чакъла с минимални транспортни разходи.


Покрай разследването срещу Лечков срещу фирмата на Йоско започва данъчна ревизия. Именно тогава са установени и предполагаемите 1 939 952 лв. укрити данъци. Огромните задължения дават повод на НАП да изиска запор на "Екоседиментс" и дъщерните й фирми. Докато текат процедурите по обжалването, Йоско успява да обезсмисли действията на властите. Без да срещне съпротива от данъчни и полиция, сливенският мафиот успява да прехвърли договорите за концесии на името на други близки до него фирми. С това на практика "Екоседиментс" остава почти без никакви активи, които държавата да продаде, за да събере дължимите данъци. Последният отчет на дружеството показва, че то има земи и сгради, оценявани на стотина хиляди лева, от които евентуално държавата да си събере търсените близо 2 млн. лева. Самият Йоско остава собственик на фирмата до 2014 г., след което я прехвърля на близки до него хора. Повод е осъдителната му присъда за катастрофата, при която уби двама души с джипа си, докато се връща към палата си в столичния квартал Бояна пиян.

В болница вместо килия

Заради убитите двама души при катастрофата Йоско бе осъден на 6 години затвор. Вместо да излежи присъдата си в затвора като останалите бандити, Йосиф Йосифов и до ден днешен се намира в болница „Токуда“. Така той не само пребивава при по-добри условия, ами престоят в столичната болница "Токуда" му се зачита като лежани дни в пандиза.
В болницата Йоско официално се лекува от раните, получени при пътния инцидент. Още по време на делото адвокатите на Йосифов представиха експертизи, че той има множество увреждания, които ще го приковат на инвалиден стол за цял живот. Разпитаните медици през 2013 г. дори се заклеха, че Йоско не може да стои в седнало положение, защото след 10-15 минути започвал да изпитва неистови болки. Въпреки това по същото време подземният бос бе уловен от "България Днес" как се разхожда съвсем спокойно в центъра на София.

Реклама
Реклама