Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5023487 www.bgdnes.bg

Стоян Мирчев от БСП: Закона за предучилищното образование крие риск за националната сигурност

Законът за предучилищното образование крие риск за националната ни сигурност. това каза депутатът от БСП Лява България Стоян Мирчев по време на годишната среща на младежката организация на левите.

Според него проблемът е в надомното образование. "Няма критерии за образованието на родителите, които искат да обучават децата си у дома. Очаквам много семейства да използват закона, за да пращат децата си да работят на полето, вместо да учат. Не се знае на какви политики и виждания ще възпитат следващото поколение и това е рискът", уточни Мирчев. За лидерът на ПЕС Сергей Станишев надомното образование е "връщане в ранното средновековие". По думите му новият закон за предучилищното образование е "отстъпление от конституционните функции на държавата да осигури образование".Други грешки, които той открива в правния текст са възможността за издаване на безброй много учебници и най-вече член 10-ти, който дава пари от бюджета за финансиране на частните средни училища.

Реклама

Младежката организация на БСП събира подписка заради недоволството си от закона и изготвя иск до президента да наложи вето.

Лидерът на ПЕС коментира и, че трябва да се отпуснат пари от Европа, за да се осигурят "по-нормални условия на живот на бежанците, в които те са попаднали". Във връзка с това Станишев организира серия от срещи с лидерите на ПЕС от цяла Европа в Ливан, Малта и в Париж.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама