Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5024539 www.bgdnes.bg

Антирасисти възроптаха срещу свинеферма, построена на мястото на концлагер

Активисти от Европeйската антирасистко движение (EGAM) се разбунтуваха срещу индустриална свинеферма в Лети в днешна Чехия, построена на мястото на някогашен концлагер. По повод на петото издание на “Рома Прайд” те отправиха петиция под мотото “Достойнство за Лети”, в която настояват фермата да бъде преместена възможно най-бързо.

Лагерът, създаден в Лети през 1939 г. за задържане на различни видове престъпници, е преобразуван в концлагер през 1942 г. Там са била изпращани предимно роми. Стотици от тях са подложени на насилствен труд, избити или пък депортирани в “Аушвиц-Биркенау”. Концлагерът просъществува до август 1943 г.

Реклама

“Присъствието на свинеферма на това място е съзвучно с геноцида, на който ромите стават жертва през Втората световна война. То препраща към преследванията и дискриминацията, на която те са подложени и днес в Европа”, се казва в петицията.

Авторите на подписката настояват пред президента на Европейския съвет Доналд Туск, пред шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пред председателя на Европарламента Мартин Шулц и пред чешкия премиер Бохуслав Соботка фермата да бъде преместена и на мястото да бъде издигнат мемориал, който да напомня за някогашните трагични събития. Петицията е подписана до момента от 78 евродепутати от 22 страни, от 10 бивши министри и стотици интелектуалци, общественици и активисти на антирасистки организации.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама