Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5028272 www.bgdnes.bg

Майката на Петко си пази куршумите

Майката на стрелеца Петко Савов от Лясковец продължава да живее между забитите в стените куршуми. Тя не ги извадила, а ги държи, за да й напомнят за окървавената акция на баретите в дома им от сутринта на 14 март миналата година.

"Да стоят за спомен", казва леля Стефанка.
Самата тя рядко говори с хората в Лясковец. Там разказват, че я виждали до магазина, но след екшъна почти не общува с никой. Рядко се вижда и с брат си Тодор Шаранков, но той е единственият, с когото споделя.
"Само викна хора да сменят изпотрошените стъкла. Но куршумите са си в стените, цялата къща още си е наопаки", разказва Шаранков пред "България Днес". При операцията на СОБТ бяха дадени повече от 500 изстрела, като голяма част от куршумите и до днес "красят" жилището.


Стефанка Савова съди МВР, като иска 4 бона обезщетение за потрошения апартамент. Според брат й парите едва ли ще дойдат в близките години и коментарът му е лаконичен: "Иди чакай нещо от държавата."
Другият човек, с когото леля Стефанка продължава да общува, е синът й.
"Всъщност той е единственият, който й остана", пояснява брат й.
Пенсионерката не пропуска ден за свиждане, за да отиде до Ловешкия затвор, където лежи Петко. Всеки път му приготвя плодови сокове, които забърквала сама, но тайната за съставките и пропорциите не казвала нито на Петко, нито на брат си Тодор. Според съкилийници на стрелеца именно на витаминозните бомби, с които се налива стрелецът зад решетките, се дължи скоростното му оправяне от стрелбата. Отначало Петко се оплаквал на майка си от храната в затвора. Била много лоша и слаба откъм ценни съставки. Давали една ябълка на три дни, но и до днес Петко я отстъпва на съкилийниците си, тъй като няма зъби. Затова майка му решила да му носи соковете. Отначало купувала в картонени кутии, но на няколко пъти надзиратели ги връщали под различни предлози. След това започнала да купува плодове и да ги приготвя сама.
Стефанка Савова не пропуска и заседанията по делата срещу сина й. На последното отново беше в залата във Великотърновския окръжен съд, след което се ядосала, че не успяла да си поговори с Петко.

Самият стрелец не спирал да се надява скоро да излезе на свобода. Той не иска да се връща в дома си в Лясковец, а мечтае да се засели в Чепеларе. Дори писа до кмета на родопския град с молба да му намери терен. В замяна предложи себе си, тъй като щял да бъде атракцията на Чепеларе и много хора, които се възхищавали от него, щели да идват да го посетят.

Великият саламандър

Железният боец, непобедимият воин, великият саламандър, който и огънят не го гори, белият Нелсън Мандела, живата легенда на XXI век. Така нарича сам себе си Петко Савов, става ясно от писмата, които постоянно пуска от затвора до различни институции.
"Сърдечни благодарности за всички семейства, които след съсипването на дома ми от баретите подслониха майка ми на 77 години у тях и се грижеха за нея 8 месеца. Слава на истинските герои!", писа още Петко.

Иван ЗАЛЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама