Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5047446 www.bgdnes.bg

Работодателите пак заговориха за протести заради цената на тока

Явно ще трябва да протестираме, защото нищо хубаво не ни чака. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща между четирите национални работодателски организации и КЕВР.

Там бизнесът е направил нови предложения за намаляването на цената на тока за индустрията от ноември. Домусчиев обясни, че не може да се даде срок за протестите, защото трябва да се обсъди в от четирите работодателски организации.

Реклама

“Протестите се отлагат, докато видим дали има възможност, или не със съответните институции - Министерския съвет, Народното събрание и КЕВР, да се направят корекции”, уточни Домусчиев. Според него през годините се е създал и продължава да се извършва узаконен грабеж в енергетиката. “Всичко това е облечено със закони, на които господата от КЕВР чупят китки и казват: “Ние сега нищо не можем да направим, защото законът казва така”, отсече Домчусчиев. Той заяви обаче, че износът се е свил с 1% спрямо миналата година, въпреки че първите 6-7 месеца от 2015 г. е имало между 10 и 15% ръст. “България, ако не изнася и не произвежда продукти с ДДС, какви работни места, какви инвестиции, какви данъци, за какво да говорим? Единственото, което расте в България, е сивата икономика”, коментира Домусчиев. Той обясни, че работодателите в момента изнасят евтин ток, за да има работни места в Гърция, Турция, Сърбия...

По - рано през деня председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че комисията не обмисля таван на цените на тока от т.нар. американски централи - AES “Гълъбово” и “КонтурГлобал”. Идеята за тавана беше лансирана от БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ след срещата с българското представителство на ЕК във вторник.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама